Sari la conținut

Un expert dă verdictul: 4 suplimente alimentare sunt periculoase pentru inimă!

suplimente
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Suplimente de evitati dacă suferi de sindrom metabolic

Rezultatele a numeroase studii au dovedit de a lungul timpului efectele benefice ale suplimentelor alimentare care conţin vitamine și minerale, însă este ușor să cazi în capcană, avertizează experții.

Consumate în exces, unele suplimente pot prezenta un risc serios pentru sănătate, în special pentru activitatea cardiovasculară. Farmacistul Javi Ngo-Hamilton subliniază că în anumite cazuri sunt patru suplimente care pot avea efecte dezastruoase asupra corpului.

Vitamina K/potasiu

În timp ce potasiul este esențial pentru diferite funcții ale corpului (inclusiv sănătatea inimii), iar suplimentele pot fi benefice și complet sigure în multe cazuri, nivelurile excesive pot fi dăunătoare – în special pentru cei care iau anumite medicamente.

„ IECA (inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei) și blocanții receptorilor angiotensinei II aprobați pentru a trata hipertensiunea arterială pot crește nivelul de potasiu din sânge prin blocarea aldosteronului. Aldosteronul este hormonul responsabil cu eliminarea potasiului prin urină ”, subliniază expertul.

Vitamina D și calciu

Deficiențele de vitamina D și calciu sunt larg răspândite la oameni, adesea ca urmare a expunerii insuficiente la soare. Prin urmare, mulți caută suplimente pentru a-și satisface nevoile. Cu toate acestea, aportul excesiv al acestor suplimente poate crește riscul de boli cardiovasculare.

suplimente alimentare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Prea multă vitamina D și calciu pot crește riscul de boli cardiovasculare, mai ales dacă aceste suplimente sunt achiziționate din surse nesigure ”, spune farmacistul Javi Ngo-Hamilton.

Înainte de a introduce în rutina zilnică aceste suplimente, este extrem de important să vă consultați cu medicul dumneavoastră și să vă verificați analizele de sânge pentru a determina dacă sunt necesare.

Omega 3

Acizii grași Omega-3 sunt cunoscuți pentru beneficiile lor asupra sistemului cardiovascular, dar interacțiunea cu anumite medicamente pentru diverse afecţiuni cronice necesită prudență. Farmacistul evidențiază potențiala interacțiune cu trombocitele, celulele sanguine cheie implicate în coagulare.

Vitamina E

Vitamina E, care are proprietăți antioxidante, este un alt supliment care merită o atenție sporită, în special pentru persoanele care iau beta-blocante pentru a controla tensiunea arterială ridicată. „ Se crede că vitamina E interacționează cu beta-blocante, afectând modul în care medicamentul este absorbit în organism”, explică specialistul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel