Sari la conținut

Un expert în sănătate publică trage semnalul de alarmă: „Guvernul ar trebui să își accepte incompetența”

Multime de oameni
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Un miliard de oameni va avea osteoartrita pana in 2050

Premierul a convocat, la sediul Guvernului, o ședință pentru a analiza măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.

Un expert în sănătate publică trage semnalul de alarmă: „Guvernul ar trebui să își accepte incompetența”

În acest context, profesorul Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, a punctat ultimele măsuri discutate de guvern ieri, 3 ianuarie 2022, pentru valul 5.

  1. continuarea vaccinării
  2. portul corect al măștii chirurgicale sau al altor tipuri de măști care să respecte standardele FFP2 + oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie
  3. teste în școală
  4. alternanța program de lucru, respectiv șomaj tehnic
  5. activități de comunicare si informare, alături de demersuri de combatere a dezinformării.

Expertul în sănătate a enumerat problemele cu care s-au confruntat autoritățile în pandemie. Acesta spune că „măsurile pentru ianuarie ar fi trebuit discutate și adoptate în luna decembrie, nu acum”, iar guvernul ar trebui să își accepte incompetența în comunicare.

Probleme:

  1. măsurile pentru ianuarie ar fi trebuit discutate și adoptate în luna decembrie (nu acum)
  2. continuarea vaccinării la actualul ritm nu va avea efectul așteptat – este nevoie de restabilirea încrederii în autorități (efect pe termen lung) sau utilizarea sentimentului de frică în fața valului 5 (efect pe termen scurt)
  3. testele în școală s-au dovedit un mare eșec – nu avem nicio evaluare care să demonstreze că au contribuit la reducerea valului 4 și că ar ajuta la valul 5
  4. accesul neîngrădit la muncă ar trebui să fie una dintre priorități – combinat cu măsuri de protecție (costurile economice, sociale și de sănătate vor fi mari pentru populația vulnerabilă)
  5. guvernul ar trebui să își accepte incompetența în comunicare (vezi clipurile cu Rafila și Câmpeanu) și să apeleze la profesioniști cu un buget semnificativ

 

Cherecheş: „Amânarea unei decizii până când situația va fi dramatică va duce inevitabil la mii de morți evitabile

Măsurile care ar fi ajutat la controlul valului 5 (în opinia mea):

1a. școli – vacanță 3-9 ianuarie + școală online 10-17 ianuarie (ar fi permis reducerea trasnmiterii din focarele de familie din perioada sărbătorilor)

1b. școli – măști FFP2 gratuite pentru toți elevii și toți profesorii

1c. școli – continuarea distanțării, ventilației și igienei

  1. vaccinare obligatorie pentru personalul medical și școlar
  2. certificatul verde obligatoriu pentru toate locurile de muncă este o idee neinspirată, este o consecință severă la o măsură opțională (vaccinarea) – mai degrabă ar ajuta aplicarea fermă a certificatului pentru toate spațiile publice ne-esențiale (inclusiv străzi după ora 20:00)
  3. anunțarea unui plan clar de restricții de mișcare, în funcție de rata de incidență la 3 zile (nu la 14 zile – prea lentă în timpul valului)

Expertul menționează că „amânarea unei decizii până când situația va fi dramatică va duce inevitabil la mii de morți evitabile, nemulțumire socială și costuri economice mari”, a scris Cherecheş pe contul personal de socializare.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel