marți, iunie 28, 2022

Fumatul este unul dinte cele mai nocive obiceiuri pentru organism. Este cunoscut faptul că acesta afectează mai ales plămânii, însă poate face ravagii la nivelul întregului organism.

Consumul de tutun poate provoca un tip de cancer foarte sever, cancerul pulmonar. De asemenea, fumatul afectează mult mai multe funcții ale organismului și crește riscul dezvoltării unor boli grave, precum cele cardiovasculare.

Te-ar mai interesa: Avertisment din partea Comisiei de Sănătate! Produ...

Cunoaștem foarte bine riscurile pentru fumători, însă ce știm despre fumătorii pasivi, care doar stau în preajma fumului? Se expun riscului în mod egal?

La ce riscuri sunt expuși fumătorii pasivi?

Prof. Dr. Florin Mihălțan, pneumolog, dezvăluie că, din nefericire, un fumător pasiv este expus riscurilor în mod egal.

„Orice ţigară este dăunătoare. Numărul de 10 ţigări este de multe ori o etapă din drumul spre un pachet pe zi. Dependenţa se întreţine şi se potenţează. Nicotina este cel mai puţin periculos produs din ţigară. Celălalte subtanţe cancerigene şi iritative sunt cele care atrag multitudinea de boli unde fumatul este cauză sau factor de risc.

Te-ar mai interesa: Sfinții Petru și Pavel 2022. Cea mai puternică rug...

Leziunile generate de fumat sunt ireversibile, pentru că tutunul, la temperaturi înalte, distruge plămânul. După întreruperea fumatului se stopează declinul accelerat al funcţiei pulmonare consecutiv, de obicei, acestui efect distructiv. Totodată, scade şi din iritaţia bronşiectaziei, deci din obstrucţia la nivelul căilor aeriene inferioare. Riscul de cancer se apropie însă de cel al unui nefumător abia după 15 ani.

Te-ar mai interesa: Brățările: acele bijuterii de care nu ne putem lip...

Fumătorul pasiv are riscuri foarte apropiate de cele ale fumătorului activ. Acestea depind de durata expunerii, de numărul de fumători din cameră, de frecvenţa fumatului acestora, de sistemul de ventilaţie. Există exemple în care soţul sau soţia, în mod cu totul nevinovat, au făcut un cancer pulmonar din cauza fumătorului din casă, după cum există nenumărate cazuri de familii de fumători unde generaţii succesive au împărtăşit aceeaşi soartă şi au plătit acelaşi tribut fumatului”, a explicat medicul, potrivit Click! Sănătate.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă bei apă cu lămâie în fiecare z...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private