Sari la conținut

Un geriatru român anteționează: ”Lipsa acestei vitamine poate duce Alzheimer și la alte boli neuronale”

sursa foto: arhiva doctorulzilei
creier uman

Cauze Alzheimer. În ultimul timp, tot mai multe persoane elimină carnea și proteinele de origine animală din alimentație crezând că vegetalele ar fi secretul tinereții. Nimic mai greșit, spun experții, mai ales că lipsa unei anumite vitamine care se găsește, în special, în carne crește riscul apariției bolii Alzheimer.

”Exista o vitamină, B12 care se găsește și în vegetale dar trebuie să consumăm cantități foarte mari ca să asigurăm aportul zilnic necesar, al cărei deficit favorizează apariția demenței de tip Alzheiemer și a altor boli neuronale, de aceea nu e bine să excludem anumite grupe de alimente din dietă, ci să avem o dietă echilibrată. Vitamina B12 se găsește în cantități mari în organe, în ficat,” a precizat prof. dr. Gabriel Prada, Președintele Societății Naționale de Gerontologie și Geriatrie.

Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa, ca toate celelalte vitamine din complexul B. Acest lucru inseamna ca se poate dizolva in apa si poate calatori prin sange. Pericolul de intoxicare este mic, deoarece excesul de vitamina este eliminat prin urina.

De mentionat este ca organismul uman poate stoca o cantitate din aceasta vitamina timp de pana la patru ani.

Vitamina B12 este cea mai mare si mai complexa vitamina din punct de vedere structural. Aceasta vitamina se gaseste in mod natural in produsele de origine animala si poate fi produsa prin sinteza fermentatiei bacteriene. Printre cele mai consumate alimente bogate in vitamina B12 se afla carnea si lactatele.

Potrivit NHS, deficiența de vitamina B12 poate provoca o gamă largă de simptome.

Monika Wassermann, Director Medical la Rodin Olio Lusso, explică că lipsa acestui nutrient se poate prezenta sub formă de glosită sau ulcere bucale.

Glosita

Wassermann a spus: „Glosita este un simptom comun al deficitului de B12 care apare în gură. Este un termen medical pentru limba și gura inflamate, care sunt de obicei roșii și dureroase.”

Descris și ca o limbă „dureroasă și roșie”, acest semn poate face ca suprafața limbii să pară netedă, dar umflată și inflamată.

Ulceratii bucale

Un alt simptom al deficienței de B12 care vă poate viza gura sunt ulcerele.

Wassermann a spus: „Ulcerele bucale sunt răni dureroase care se formează mai ales pe buzele tale interioare, pe cerul gurii, pe gât, pe gingii și pe limbă.

„Deși sunt inofensive, ulcerele bucale provoacă disconfort și vă afectează alimentația.”

Din fericire, poți face multe dacă te lupți cu aceste semne.

Expertul a recomandat:

  • Evitarea iritantelor (alcool, tutun, alimente picante, acide sau sărate)
  • Mâncarea meselor bine echilibrate
  • Practicarea igienei orale (spălatul pe dinți și folosirea aței dentare în mod regulat)
  • Evitați pasta de dinți cu lauril sulfat de sodiu
  • Înlocuiți periuța de dinți obișnuită cu una cu peri moi.

Cu toate acestea, deoarece problema de bază care provoacă aceste simptome poate fi o deficiență de vitamina B12, va trebui, de asemenea, să abordați această problemă primară.

Cum să tratezi o deficiență de vitamina B12?

Printre cele mai cunoscute alimente bogate in vitamina B12 se numara:

– sunca

– carnea de vita

– carnea de peste, in special eglefin si ton

– carnea de porc

Alte alimente bogate in vitamina B12 sunt:

– carnea de pasare de curte

– produsele lactate, cum ar fi laptele, branza si iaurtul

– unele produse nutritive din drojdie

– oua

– carnea de miel

In plus, unor tipuri de cereale pentru micul dejun si lapte de soia li se adauga B12.

Specialistii recomanda sa pastrati o dieta echilibrata si sa obtineti suficienti nutrienti inainte de a fi necesar un tratament activ. Simptomele carentei de B12 pot fi evitate cu usurinta prin consumarea unor alimente bogate in B12.

Suplimente cu vitamina B12
Din pacate, exista anumite persoane care nu pot absorbi aceasta vitamina din produsele alimentare si, astfel, sunt nevoite sa ia suplimente. In aceasta categorie sunt inclusi adultii in varsta, pacientii cu anemie pernicioasa si cei cu aclorhidrie sau tulburari intestinale.

Suplimentele cu B12 pot fi administrate pe cale orala sau cu ajutorul unui spray nazal. Cu toate acestea, suplimentele orale nu sunt de ajutor in cazul multor persoane care sufera de deficienta de B12. In aceste circumstante, vitamina poate fi administrata injectabil.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: