Un ghid complet de apendectomie. Cum se identifică apendicita? Diagnostic, intervenție chirurgicală și recuperare

Apendicita este o afecțiune când apendicele este infectat și inflamat. Dacă nu este tratat la timp, se poate rupe provocând dureri exuberante în partea inferioară a abdomenului. Durerea, greața și vărsăturile sunt simptome frecvente ale apendicitei. Eliminarea apendicelui este cunoscută sub numele de apendicectomie.

Cum se identifică apendicita?

Apendectomia este necesară atunci când durerea devine insuportabilă sau apendicele este pe cale să se rupă. Scaunul, acumularea de bacterii etc. pot fi identificate ca fiind cauza infecției apendicelui. Simptomul cel mai ușor de identificat pentru infecția cu apendice este durerea în jurul abdomenului. Dacă este nesupravegheată, durerea poate ajunge la nivelul abdomenului inferior spre partea dreaptă, urmărind locația apendicelui. Alte simptome includ:

  • Diaree
  • Febră
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Urinare frecventa
  • Greaţă
  • Vărsături

Cum se efectuează apendicectomia?

Apendectomia poate fi o intervenție chirurgicală deschisă sau o procedură laparoscopică. Acesta din urmă este o intervenție chirurgicală ușoară, care este mai puțin invazivă, iar reabilitarea este, de asemenea, rapidă și eficientă.

Operația se efectuează cu administrarea anesteziei generale. În timpul intervenției chirurgicale laparoscopice, dacă chirurgul nu este în măsură să localizeze apendicele sau pacientul nu face față  în timpul intervenției chirurgicale, chirurgul trece la deschiderea intervenției chirurgicale și îndepărtează apendicele și curăță cavitatea abdominală folosind lichid steril.

Pregătiri

În general, operația de apendectomie se efectuează în grabă datorită ruperii apendicelui sau poate fi o procedură planificată. Pregătirea pentru intervenția chirurgicală include:

  • Nu mai mâncați cu 8 ore înainte de operație. Acest lucru vă ajută să mențineți stomacul gol, ceea ce va fi util pentru chirurg pentru a vedea clar cavitatea abdominală.
  • Medicamentele obișnuite trebuie oprite în ziua operației. Chiar și injecția cu insulină nu poate fi administrată pacientului, deoarece acesta nu poate mânca nimic înainte și după operație.

Durata intervenției chirurgicale

O apendicectomie simplă poate dura 2 până la 3 ore până la finalizare. Dacă este o intervenție chirurgicală deschisă, poate dura mai mult.

Recuperare

Pentru o intervenție de apendicectomie laparoscopică, pacientul necesită internare pentru 1 -2 zile. În cazul în care pacientul a suferit o ruptură anexă, spitalizarea pacientului se prelungește, în vederea monitorizării adecvate. Monitorizarea prelungită este necesară pentru a se asigura că pacientul nu contractează nici o altă infecție.

În general, după această intervenție chirurgicală, pacientul manifestă stări de amețeală și greață. Dieta Bland împreună cu antibioticele ajută pacienții să se vindece mai repede.

Precauții

Potrivit experților, după o apendicectomie, ar trebui:

  • Abțineți-vă de la ridicarea greutăților timp de minimum 15 zile.
  • Păstrați rana chirurgicală igienizată și fără germeni.
  • Purtați haine largi, care nu sunt strânse în jurul stomacului.
  • Folosiți o pernă pe stomac pentru a aplica mai puțină presiune pe rană.

Aceste proceduri permit cicatricilor postoperatorii să se vindece rapid. În cazul în care pacientul se confruntă cu febră, constipație sau durere persistentă, dificultăți în trecerea scaunelor sau a urinei etc., acesta trebuie să viziteze medicul și să primească sfatul imediat, deoarece ar putea fi un caz de obstrucție intestinală postoperatorie.

 

 

 

Recent Posts

ACUPUNCTURA poate fi de folos în combaterea asteniei de primăvară

Acupunctura reprezintă o ramură a medicinei tradiționale chineze, cu indicație specială în combaterea asteniei de…

7 ore ago

LISTA spitalelor ce vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în Capitală în perioada 1-6 mai

Nouă spitale de adulţi şi copii şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală…

8 ore ago

Ce ZODII nu pot păstra un SECRET. Nativii cei mai indiscreţi

Semnul zodiacal în care ne naștem poate influența anumite trăsături de personalitate. Pentru unele zodii…

8 ore ago

INSP: Aproape 900 de cazuri noi de rujeolă în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că, în perioada 1 ianuarie 2023-28 aprilie…

9 ore ago

80% în plus la PENSII. BONUS pentru anumite categorii de persoane

Pensionarii vor primi începând cu luna mai deciziile cu pensiile majorate, iar pensiile majorate şi…

9 ore ago

FOTO. Băieţelul vândut de familia din Gorj pe 500 de lei, adus înapoi din Germania

Băieţelul de şase ani din Gorj, care ar fi fost vândut pentru câteva sute de…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului