Sari la conținut

Un ghid complet de apendectomie. Cum se identifică apendicita? Diagnostic, intervenție chirurgicală și recuperare

Apendicita este o afecțiune când apendicele este infectat și inflamat. Dacă nu este tratat la timp, se poate rupe provocând dureri exuberante în partea inferioară a abdomenului. Durerea, greața și vărsăturile sunt simptome frecvente ale apendicitei. Eliminarea apendicelui este cunoscută sub numele de apendicectomie.

Cum se identifică apendicita?

Apendectomia este necesară atunci când durerea devine insuportabilă sau apendicele este pe cale să se rupă. Scaunul, acumularea de bacterii etc. pot fi identificate ca fiind cauza infecției apendicelui. Simptomul cel mai ușor de identificat pentru infecția cu apendice este durerea în jurul abdomenului. Dacă este nesupravegheată, durerea poate ajunge la nivelul abdomenului inferior spre partea dreaptă, urmărind locația apendicelui. Alte simptome includ:

 • Diaree
 • Febră
 • Lipsa poftei de mâncare
 • Urinare frecventa
 • Greaţă
 • Vărsături

Cum se efectuează apendicectomia?

Apendectomia poate fi o intervenție chirurgicală deschisă sau o procedură laparoscopică. Acesta din urmă este o intervenție chirurgicală ușoară, care este mai puțin invazivă, iar reabilitarea este, de asemenea, rapidă și eficientă.

Operația se efectuează cu administrarea anesteziei generale. În timpul intervenției chirurgicale laparoscopice, dacă chirurgul nu este în măsură să localizeze apendicele sau pacientul nu face față  în timpul intervenției chirurgicale, chirurgul trece la deschiderea intervenției chirurgicale și îndepărtează apendicele și curăță cavitatea abdominală folosind lichid steril.

Pregătiri

În general, operația de apendectomie se efectuează în grabă datorită ruperii apendicelui sau poate fi o procedură planificată. Pregătirea pentru intervenția chirurgicală include:

 • Nu mai mâncați cu 8 ore înainte de operație. Acest lucru vă ajută să mențineți stomacul gol, ceea ce va fi util pentru chirurg pentru a vedea clar cavitatea abdominală.
 • Medicamentele obișnuite trebuie oprite în ziua operației. Chiar și injecția cu insulină nu poate fi administrată pacientului, deoarece acesta nu poate mânca nimic înainte și după operație.

Durata intervenției chirurgicale

O apendicectomie simplă poate dura 2 până la 3 ore până la finalizare. Dacă este o intervenție chirurgicală deschisă, poate dura mai mult.

Recuperare

Pentru o intervenție de apendicectomie laparoscopică, pacientul necesită internare pentru 1 -2 zile. În cazul în care pacientul a suferit o ruptură anexă, spitalizarea pacientului se prelungește, în vederea monitorizării adecvate. Monitorizarea prelungită este necesară pentru a se asigura că pacientul nu contractează nici o altă infecție.

În general, după această intervenție chirurgicală, pacientul manifestă stări de amețeală și greață. Dieta Bland împreună cu antibioticele ajută pacienții să se vindece mai repede.

Precauții

Potrivit experților, după o apendicectomie, ar trebui:

 • Abțineți-vă de la ridicarea greutăților timp de minimum 15 zile.
 • Păstrați rana chirurgicală igienizată și fără germeni.
 • Purtați haine largi, care nu sunt strânse în jurul stomacului.
 • Folosiți o pernă pe stomac pentru a aplica mai puțină presiune pe rană.

Aceste proceduri permit cicatricilor postoperatorii să se vindece rapid. În cazul în care pacientul se confruntă cu febră, constipație sau durere persistentă, dificultăți în trecerea scaunelor sau a urinei etc., acesta trebuie să viziteze medicul și să primească sfatul imediat, deoarece ar putea fi un caz de obstrucție intestinală postoperatorie.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.