marți, mai 11, 2021

Vă răspunde prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentație:

Titus Doboş: Am citit recent un articol despre efectele dăunătoare ale grapefruit-ului şi despre faptul că ne poate pune

viaţa în pericol dacă îl consumăm atunci când urmăm un tratament pentru colesterol sau boli cardiace şi vroiam să ştiu în ce măsură este adevărat.

Grapefruitul şi sucul său sunt interzise în spitalele din Vest tocmai pentru că faptul că modifică activitatea unor medicamente. El este un fruct indicat persoanelor care nu urmează tratamente medicamentoase. Dacă urmaţi un tratament cu medicamente hipotensoare, împotriva colesterolului, sau cu inhibitori de monoamino oxidanţi (pastile folosite în boli de tip Parkinson) şi, în general, orice fel de medicament este contraindicat atunci când

consumăm acest fruct pentru că îi modifică activitatea, fie o sporeşte foarte mult, fie o anihilează şi în unele cazuri această asociere poate fi foarte periculoasă. Dacă luaţi un medicament pentru tensiune, de exemplu, şi consumaţi grapefruit, acesta poate potenţa activitatea tratamentului, iar tensiunea poate scădea până la colaps.

Grapefruitul interferează cu căile de detoxifiere şi modifică activitatea medicamentelor.

Este un citric foarte bun şi este foarte folosit în dietele de slăbit, însă este indicat doar persoanelor care nu urmează niciun fel de tratament.

Desigur, nu este

bine nici să fumăm să consumăm alcool sau să stăm în medii poluate pentru că interferează şi cu acestea, deoarece el acţionează la nivelul citocromului P450 care este o familie de enzime de detoxifiere din ficat, cărora le modifică activitatea. Acţionează la nivel molecular, la nivelul căilor de detoxifiere din celulele hepatice.

Ultimele stiri

Parteneri