Sari la conținut

Un măr pe zi ține medicul departe. De ce să bem suc de mere

Foarte sănătoase, despre mere se spune că țin medicul departe: „Un măr pe zi ține medicul departe”, nu-i așa? Indiferent că sunt roșii, verzi, galbene, merele sunt foarte sănătoase, gustoase și hrănitoare.

Una dintre principalele calități ale merelor este că hidratează organismul datorită conținutului ridicat de apă. Apropos, știați că merele conțin 80% apă? De asemenea, printre beneficiile merelor se numără și faptul că oferă sațietate prin conținutul mare de fibre.

Pline de vitamine care fortifică sistemul imunitar, merele stoarse și consumate sub formă de suc proaspăt au nenumărate beneficii pentru sănătate. Sucul de mere ajută chiar și la tratarea diferitelor afecțiuni de sănătate.

Iată ce conțin merele:

  • 80% apă;
  • acizi organici;
  • substanțe pectice;
  • fier, calciu, fosfor, magneziu, iod și potasiu;
  • flavonoizi, fibre;
  • vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B9, C și E.

Dar pe lângă toate acestea, merele sunt și foarte sărace în calorii. Ce-i drept, caloriile variază în funcție de soiul merelor. În vreme ce merele dulci sunt mai bogate în calorii, cele acre sunt mai sărace în calorii iar cei care țin dietă este bine să se orienteze către acestea din urmă. Trebuie menționat că, în cazul merelor dulci, conținutul de fructoză (zahărul din fructe) poate depăși 15 procente în cazul merelor dulci.

Ce conține sucul proaspăt de mere

Atunci când consumăm 100 de ml de suc de mere proaspăt stors (47 kcal), fără alte adaosuri, trebuie să știm că acesta conține următoarele:

  • 88,24 g de apă;
  • 11 g de zaharuri;
  • 0,12 mg de fier;
  • 4 mg de sodiu;
  • 101 mg de potasiu,
  • 5 mg de fosfor;
  • 0,2 g de fibre;
  • 11,7 g de carbohidrați;
  • 0,13 g de lipide;
  • 8 mg de calciu.

Sucul de mere ajută sistemul imunitar

Datorită conținutului bogat în elemente vitale organismului, merele pot preveni diferite afecțiuni. Totodată, consumul de mere, ca atare sau sub formă de suc, ajută sistemul imunitar să fie mai puternic și să lupte cu răceli, gripe, diverse boli. Mai mult decât atât, merele pot preveni afecțiuni cardiovasculare, ca de pildă: cheagurile de sânge, trombozele, hipertensiunea, infarctul miocardic, ateroscleroza. Ei bine, da, se poate spune că merele și sucul de mere protejează inima! Care este motivul? Merele conțin substanțe extrem de benefice precum polifenolii și flavonoidele, adică substanțe importante pentru sănătatea inimii. Studiile arată că merele și sucul de mere pot reduce semnificativ riscul bolilor de tip coronarian.

Astfel, în urma unui studiu, s-a constatat că sucul de mere îmbunătățește peroxidarea lipidelor. Acest fenomen reprezintă degradarea oxidativă a lipidelor. De asemenea, sucul de mere este bogat în potasiu. Acest mineral este esențial pentru o inimă sănătoasă. Potasiul are proprietatea de a dilata vasele de sânge, contribuind la diminuarea stresului și la echilibrarea tensiunii arteriale.

Ne ajută în lupta cu grăsimea

Pentru că are un conținut ridicat de apă și puține calorii, sucul de mere ajută și în lupta cu kilogramele de prisos. Un alt argument pro în pierderea greutății este conținutul redus de sodiu, ceea ce face ca sucul de mere să ajute la eliminarea lichidelor în exces din organism. Iar o cantitate mare de apă în corp ne face să ne simțim inconfortabil.

Este anticancerigen

Sucul de mere previne apariția cancerului (în special cancerul pulmonar, dar și cel de colon) datorită conținutului mare de antioxidanți (flavonoizii și acizii fenolici). Pentru a fi mai eficient în lupta împotriva cancerului, se recomandă ca merele să fie stoarse cu tot cu coajă. Care este motivul? Ei bine, coaja de măr are un conținut important de quercetină, acest flavonoid din fructe și legume, ce acționează ca antioxidant.

Menține sănătatea creierului

Consumul de mere și de suc de mere este asociat și cu menținerea sănătății creierului, motivul fiind prezența antioxidanților și a flavonoidelor ce contribuie la reducerea inflamațiilor celulare și oxidarea cauzată de radicalii liberi.

Totodată, nivelul de acetilcolină – un neurotransmitator ce influenteaza semnalele din creier responsabile cu miscarea si perceptia senzoriala – creste prin consumul regulat de pana la doua mere pe zi. Mai mult, a manca mere in mod constant diminueaza acumularea de toxine in creier, in special a celei responsabile de boala Alzheimer.

De altfel, încă din anul 2006 au fost realizate studii al căror rezultate arătau faptul ca sucul de mere are același efect ca si medicamentele folosite in tratarea bolii Alzheimer prin stimularea producției de chimicale din creier ce ajută memoria. Mai mult, s-a dovedit faptul că, prin consumul regulat de mere, neuronii sunt protejați de deteriorarea naturala ce apare odată cu îmbătrânirea și poate îmbunătăți legăturile celulelor nervoase din creier, ceea ce previne si chiar înlătură anumite simptome asociate cu boala Alzheimer.

 

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel