Sari la conținut

Un medic a dezvăluit ce se întâmplă cu ficatul tău dacă mănânci ouă la micul dejun

ou să fie sănătos
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ouăle - o adevărată sursă de proteină

Din cuprinsul articolului

Mulți oameni includ ouăle la micul dejun. Dar cum afectează acest lucru ficatul? Nutriționistul rus Dr. Natalia Zubareva definește acest obicei ca fiind util pentru prevenirea bolilor ficatului, inimii și sistemului nervos.

Ouăle la micul dejun

Dr. Zubareva a explicat de ce recomandă consumul de ouă de găină la micul dejun – gătite lejer sau sub formă de omletă, prăjite fără a folosi unt. Specialistul notează că alegerea acestui produs la micul dejun este utilă pentru a preveni apariția hepatozei grase – obezitatea ficatului.

Această boală este foarte frecventă în rândul oamenilor moderni, dezvoltarea ei fiind strâns asociată cu consumul de alimente nesănătoase și cu un stil de viață sedentar.

„Hepatoza grasă este asociată cu o încălcare a metabolismului grăsimilor în organism, ca urmare a faptului că ficatul este dificil de a face față funcției de curățare a organismului. Gălbenușul de ou conține colină, a cărei deficiență duce la formarea de depozite de grăsime în acesta”, explică Dr. Zubareva.

Specialistul adaugă că prezența ouălor de găină în alimentație are un efect pozitiv asupra activității creierului și a sistemului nervos. Acestea conțin lecitină, principalul material de construcție al membranelor celulare. Sub influența acestei substanțe, se îmbunătățește alimentarea cu sânge a creierului și se normalizează funcțiile sistemului nervos central.

„Lecitina din ou controlează, de asemenea, descompunerea colesterolului, favorizează o digestie și o absorbție mai eficientă a grăsimilor și ajută pancreasul să funcționeze mai bine”, notează expertul.

Potrivit doctorului Zubareva, mulți oameni se tem de efectele nocive ale acestui produs asupra nivelului de colesterol, dar consumul lor ajută, de fapt, la creșterea nivelului de colesterol „bun”, datorită căruia se reduce riscul de ateroscleroză și, în consecință, se îmbunătățește protecția împotriva bolilor vasculare și cardiace.

Efectul pozitiv al oului asupra organismului se datorează compoziției sale bogate: produsul este saturat cu proteine de înaltă calitate și acizi grași valoroși (omega-3), vitamine și oligoelemente.

„Acestea sunt fosforul, seleniul, zincul, acidul folic, calciul, sodiul, magneziul, vitaminele A, B2, B5, B12, E, K. Toate aceste substanțe sunt implicate în procese vitale importante ale organismului”, rezumă medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel