Sari la conținut

Un medic a explicat detaliat cum se simte moartea! Ce se întâmplă atunci când murim?

Ce se întâmplă când murim și cum se simte, potrivit unui medic expert.  Pentru mulți pare să existe o eliberare de durere și chiar momente de euforie, afirmă Dr. Seamus Coyle

Un medic de îngrijiri paliative cu ani de experiență în ajutorarea oamenilor la sfârșitul vieții a explicat ce se întâmplă și ce experimentează oamenii în ultimele momente. Dr. Seamus Coyle este consultant în medicină paliativă care lucrează într-un centru de cancer NHS – și spune că moartea începe de fapt mult mai devreme decât am crede mulți dintre noi.

Cum se simte moartea?

Dr. Coyle, într-un articol publicat inițial pe The Conversation în 2020, povestea când începe procesul de a trece în neființă.

Cum se simte moartea?

„Ca expert în îngrijire paliativă, cred că moartea e un adevărat proces care începe cu două săptămâni înainte să trecem în neființă. În tot acest timp, oamenii se simt din ce în ce mai puțin bine. În general, se chinuie să meargă și devin mai obosiți, reușesc să stea treji pe perioade din ce în ce mai scurte. Spre finalul ultimelor zile de viață, capacitatea de a înghiți pastile sau mâncare și diverse băuturi eludează.

În acest moment spunem că persoanele <mor activ> și suntem de părere că mai au cam 2-3 zile de trăit. Cu toate acestea, o parte dintre ei vor trece prin această întreagă fază în decursul unei zile, în timp ce alții pot sta la răscruce chiar și o săptămână până să își dea ultima suflare, un lucru care e traumatizant pentru familii. Sunt diferite lucruri care se întâmplă, nu le putem prezice”, a declarat specialistul.

Poate fi prezisă moartea liniștită?

„Momentul propriu zis al morții este greu de descifrat, dar un studiu care este nepublicat deocamdată sugerează că, pe măsură ce oamenii se apropie de deces, numărul de hormoni ai stresului din corp crește. Pentru oamenii cu cancer, poate și pentru alții, markerii inflamației cresc. Acestea sunt valorile care cresc atunci când corpul se luptă cu o infecție. În general, se pare că durerea oamenilor scade în timpul procesului.

Nu în ultimul rând, fiecare moarte e diferită și nu poți să prezici cine va avea o moarte liniștită. Cred că unii dintre cei pe care i-am văzut trecând în neființă nu au avut parte de hormonul fericirii. Îmi vin în cap mulți tineri de care am avut grijă, spre exemplu, care nu au acceptat că sunt pe moarte. Aveau familii tinere, așa că nu s-au calmat niciodată pe parcursul procesului”, a mai povestit Seamus Coyle.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel