joi, iunie 1, 2023

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru atrage atenția să avem grijă la simptomele COVID-19, mai puțin obișnuite care apar, în special, în cazul copiilor. Redăm, mai jos, postarea sa integrală de pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. 

”Am vazut primele imagini similare acum aproape o luna. Trimise de o prietenă, medic italian de urgențe. Apoi in urmă cu aproape 2 săptamâni, altele, aproape identice, trimise un pediatru de la Paris.

Te-ar mai interesa: Atenție! Prezervativele cu aromă provoacă dependen...

Astazi am citit 3-4 știri de presă din SUA, inclusiv in știrile Yahoo… despre COVID Toes.

Ce sunt aceste „COVID Toes”? Reprezintă leziuni locanizate la degetele de la picioare, mai ales ale copiilor. Se pare, că ar putea fi produse ca urmare a unor leziuni ale vaselor de sânge din pielea zonei respective.

Aceste umflături, de culoare violacee, produc senzația de mâncărime si apoi evolueaza ca o mică arsură, ce generează o bășică cu lichid in zona afectată.

In literatura de specialitate a medicilor dermatologi se cheamă Pernio. Deoarece în limba latină termenul pentru „degerătură” este „pernio”. Atunci cand purtăm iarna încălțari nepotrivite, în vreme rece, poate să apară pernio..

Te-ar mai interesa: Ce cauzează un atac de cord? Atenție! Bărbații sun...

Simptomele COVID-19. Să fie o vasculită COVID19, la copil? Posibil…

MESAJ DE LUAT ACASĂ – daca apar, inexplicabil, astfel de leziuni pe degetele de la picioare este bine să nu treceți cu vederea. Dacă NU ESTE o rosătură de la un pantof inadecvat, mergeți la medicul dumneavoastră pentru evaluare.”

Cu ceva timp înainte, Sindicatul Naţional al Dermatologilor-Venerologi (SNDV) din Franţa avertiza, de asemenea asupra unor noi posibile simptome ce se pot vedea pe piele în cazul infectării cu COVID-19. Printre acestea se enumeră: acrosindroame (pseudo-degerării la extremităţi), apariţia bruscă a unor pete roşii pe corp şi a unor episoade trecătoare de urticarie.

Te-ar mai interesa: Medic: acest simptom indică leziuni cerebrale cauz...

Pierderea mirosului şi a gustului reprezintă noi simptome pe care specialiștii le asociază cu COVID-19, conform unei analize publicate de Reuters.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private