Din cuprinsul articolului
Multe persoane cu diabet zaharat tind să se îngrijoreze de creșterile bruște ale glicemiei după mese, însă micile schimbări ale stilului de viață pot face o mare diferență.
Alegerea alimentelor de sezon bogate în nutrienți nu numai că poate ajuta la controlul glicemiei, dar poate promova și sănătatea generală, aspecte deosebit de importante pentru persoanele cu diabet.
Cum să eviţi creșterile bruște ale glicemiei
„O metodă foarte eficientă este consumul de legume bogate în fibre. Fibrele acoperă pereții intestinului, încetinind absorbția zaharurilor. Aceasta înseamnă că atunci când consumați carbohidrați ulterior, aceștia nu intră în fluxul sanguin ca un glonț, ci intră mai treptat”, explică dr. Manjusha Agarwal, consultant senior în medicină internă, la Spitalul Gleneagles, Parel, din Mumbai, India.
În context, medicul infirmă şi validitatea informaţiei larg răspândită pe rețelele de socializare potrivit căreia consumul de legume reduce creșterea nivelului de zahăr cu 75%.
De asemenea, adăugarea de proteine sau grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile sau ouăle, la mese încetinește digestia și previne creșterile bruște de zahăr. „Chiar și mestecarea lentă a alimentelor face diferența (cu condiția să nu existe alte distrageri, cum ar fi telefonul și televizorul), deoarece îi oferă organismului mai mult timp pentru a procesa masa”, a spus dr. Agarwal.
Pont: un pahar cu apă înainte de mese te poate ajuta să te simți sătul
Experții sugerează, de asemenea, că un pahar cu apă înainte de mese poate încetini digestia și te poate ajuta să te simți sătul, așa că s-ar putea să mănânci puțin mai puțin.

Oamenii își pot reduce nivelul zahărului din sânge și printr-o scurtă plimbare de 10 minute după masă. „Mușchii consumă o parte din zahărul din sânge, ceea ce reduce nivelurile în mod natural, și este posibil să se gestioneze nivelul zahărului din sânge.
Dincolo de aceasta, reducerea băuturilor zaharoase și înlocuirea acestora cu apă sau ceai din plante ajută, de asemenea, la controlul nivelului zahărului din sânge”, a spus dr. Agarwal.
Acestea sunt practici zilnice care nu necesită medicamente, dar pot susține un control mai bun al zahărului atunci când sunt urmate cu consecvență.
„Ordinea alimentară, activitatea fizică, somnul, gestionarea stresului și medicația contribuie la susținerea stării generale de bine. Dacă aveți diabet, încercați mai întâi să mâncați legume și urmăriți valorile. Informați întotdeauna medicul înainte de a face orice modificare a tratamentului”, a mai explicat medicul.
Valorile medii ale glicemiei
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între 70 şi 100 mg/dl, a jeun (dimineaţa, pe nemâncate) şi între 101 şi 140 mg/dl la 2 ore după masă (postprandial).
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

Simptomele diabetului de tip 2 pot fi ușoare și se dezvoltă mai lent, în special la începutul evoluției bolii. Este posibil să treacă ani de zile fără să realizați că aveți această afecțiune.