Sari la conținut

Un medic afirmă că nu a mai folosit săpun, șampon sau loțiune de corp de cinci ani, iată de ce

Dr. James Hamblin
Sursă foto; eva.ro
Dr. James Hamblin, despre igiena corpului

Medicul James Hamblin a uimit lumea când a afirmat că nu a făcut duș sau nu a folosit mult săpun, timp de cinci ani.

Un ritual de igienă se referă la o serie de acțiuni sau pași care sunt urmați în mod regulat pentru a menține o curățenie și o îngrijire corespunzătoare a corpului. Aceste ritualuri pot varia în funcție de cultură, de preferințele personale și de nevoile individuale.

Ritualuri actuale de igienă și îngrijire a pielii ne-au dus într-o direcție greșită

Dr. James Hamblin
Sursă foto; eva.ro

Hamblin subliniază că multe dintre obiceiurile noastre actuale de igienă și îngrijire a pielii ne conduc în direcția greșită. Deși cu siguranță dorim să ne spălăm mai des decât în ​​fiecare an, el susține că ritualurile noastre de curățare sunt scumpe și pot face mai mult rău decât bine.

În opinia sa, igiena modernă și îngrijirea pielii sunt, de asemenea, o pierdere de timp. Hamblin subliniază că, dacă faci un duș de 30 de minute și folosești produse de igienă și îngrijire în fiecare zi, pierzi doi  ani din viața ta doar cu aceste activități.

În cartea sa anterioară, „Dacă corpurile noastre ar putea vorbi”, Hamblin a investigat numeroase mituri corporale. În „Clean”, el se concentrează pe cel mai mare organ al nostru – pielea. Pielea este un mediu în sine. Ceea ce urmează sunt șase lecții importante din cartea sa, de la practicile de igienă la lăcomia capitalistă.
După cum remarcă Hamblin în introducere, abandonarea săpunului nu se aplică spălării mâinilor, mai ales în timpul unei pandemii. Ca medic, el efectuează acest ritual de mai multe ori pe zi.

Obsesia pentru săpun poate crea alergii

În încercarea de a ne proteja copiii împotriva bacteriilor, le-am putea declanșa, fără intenție, alergii.

Pielea noastră este prima linie de apărare împotriva bolilor și știe să se protejeze. De fapt, organismele și bacteriile care trăiesc pe pielea noastră fac o muncă importantă și cu cât le spălăm mai mult, cu atât devenim mai susceptibili la invadatorii străini.
Rinita alergică, astmul și eczema pot fi, parțial, cauzate, sau declanșate, de prea multe săpunuri antibacteriene sau chiar de săpun, în general. După cum scrie Hamblin, „săpunurile și astringentele menite să ne facă mai uscați și mai puțin uleiosi îndepărtează și sebumul cu care se hrănesc microbii”.

Iritațiile pot fi cauzate de produsele de ingrijire
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Hamblin: Pielea ta este plină de acarieni

Vorbind despre invadatorii străini, știința pielii verifică o veche idee budistă: nu există sine. După cum spune medicul, „eul și ceilalți sunt mai puțin o dihotomie decât un continuum”. De fapt, „tu” ești o colecție de microorganisme și bacterii. Cu o lungime de jumătate de milimetru, acarienii, aceste „arahnide demonice”, sunt incolore și au patru perechi de picioare, pe care le folosesc pentru a se îngropa în pielea noastră.

Deși acești acarieni au fost descoperiți, inițial, în 1841, abia în 2014 un grup de cercetători din Carolina de Nord a folosit secvențierea ADN-ului pentru a înțelege impactul lor. Deși s-ar putea să renunți la sugestie, se dovedește că aceste creaturi pot acționa ca exfolianți naturali dar, să nu uităm că adăpostirea prea multor acarieni duce la boli de piele. De asemenea, prezența lor poate declanșa chiar erupții și infecții.

Săpunul, o glumă? Plătim pentru parfum și ambalaj

Săpunul este simplu din punct de vedere chimic. Combinați grăsimi și alcalini pentru a crea molecule de surfactant.

Grăsimea poate fi de origine animală sau vegetală – trei acizi grași și o moleculă de glicerină creează o trigliceridă. Combinați acest amestec cu potasiu sau leșie, aplicați căldură și presiune și așteptați ca acizii grași să se îndepărteze rapid de glicerină. Potasiul sau sodiul se leagă de acizii grași. Acesta este săpunul.

Plătiți pentru parfum și ambalaj

De fapt, plătiți pentru parfum și ambalaj. În 1790, primul brevet din istorie a fost aprobat pentru o metodă de prelucrare a cenușii care producea săpun. În timp, s-a dovedit că prea multă leșie arde pielea. A trecut un secol până când companiile au convins americanii că este necesară spălarea regulată. Datorită marketingului ingenious, săpunul a devenit un must-have. Un lux a devenit un bun comun.

Ca în orice capitalism, puțin nu generează prea multe venituri. Specialiştii în marketing au convins publicul că sunt necesare multe. După cum spune Hamblin, „capitalismul nu vinde nimic atât de eficient ca statutul. Și dacă puțin ar fi bine, multe ar fi mai bune.”, potrivit eva.ro.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel