Sari la conținut

Un medic poate să prevadă momentul morții. Modelul descoperit de acesta va ajuta familiile să își ia rămas bun

boala
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce se intampla dupa moarte

Un medic a dezvoltat un model pentru a prezice când vor muri oamenii și speră să creeze un test, astfel încât familiile să își poată lua rămas bun.

Dr Séamus Coyle, în vârstă de 53 de ani, din Liverpool, susține că a dezvoltat un model pentru a prezice momentul în care vor muri pacienții cu cancer pulmonar.

Cunoașterea orei morții celor dragi poate ajuta oamenii să decidă dacă vor să moară acasă, într-un hospice sau într-un spital, a explicat dr. Coyle. El crede, de asemenea, că aceeași abordare poate fi folosită pentru a prezice moartea din alte cauze.

Un medic poate să prevadă momentul morții. Modelul descoperit de acesta va ajuta familiile să își ia rămas bun

Dr. Coyle, consultant în medicină paliativă la The Clatterbridge Cancer Centre, specializat în oncologie și îngrijirea cancerului, a descoperit că îi plăcea să-și împărtășească cunoștințele pacienților și familiilor și să le ajute simptomele.

Acum vrea să ajute familiile cu pacienți pe moarte pentru a le permite să-și ia rămas bun de la cei dragi înainte de a fi prea târziu.

„Nu au ocazia să-și ia rămas bun și asta este foarte important. Oamenii trăiesc cu acest tip de vinovăție pentru tot restul vieții”, a spus el. „Dar imaginează-ți că ai ceva care spune: „Mai ai puțin de trăit, familia ta trebuie să fie aici”.

Dr. Coyle a lucrat ani de zile cu pacienți cu cancer, dar nu a reușit niciodată să-și dea seama cu exactitate care ar fi momentul exact al morții. 

„În ciuda deceniilor de cercetare a cancerului și a mii de ani de medicină, nu știm cum ucide cancerul și predicția exactă când cineva moare de cancer pulmonar depinde în mare măsură de judecata unui clinician, deoarece nu există un test precis disponibil pentru a determina acest lucru.

Ceea ce se întâmplă este că oamenii se simt rău, medicul de familie spune „Ar putea fi o infecție, le vom da antibiotice”. Ajung la noi în stare foarte proastă, simptomele lor sunt mai rele și există acea perioadă de incertitudine.

Tu spui: „Ar putea fi o infecție, nu știm ce se întâmplă, credem că nu sunt bine, ar putea muri, ar putea fi în ultimele săptămâni de viață.”, explicat dr. Coyle, potrivit Mirror.

Urina ar putea fi cheia pentru prezicerea morții

Dr. Coyle și alți cercetători au publicat împreună o lucrare în International Journal of Molecular Sciences, care arată că urina poate fi cheia pentru prezicerea morții. Cercetătorii au arătat că există posibile dovezi ale modificărilor chimice în urina pacienților în ultimele săptămâni înainte de moarte.

Coautorul profesorului Chris Probert, un gastroenterolog consultant la Spitalul Royal Liverpool, a declarat că este primul studiu de acest gen care a folosit un studiu al biofluidelor pentru a investiga procesul de moarte.

„Aproape 10 milioane de oameni din întreaga lume au murit de cancer în 2020, iar cancerul pulmonar, cu cea mai mare mortalitate, a fost responsabil pentru 1,8 milioane de decese.

Prevederea momentului în care pacienții cu cancer avansat este probabil să moară este o provocare și nu este disponibil niciun test precis pentru a determina acest lucru.

Cu toate acestea, recunoașterea timpurie a faptului că o persoană poate muri este esențială pentru toate prioritățile pentru îmbunătățirea experienței oamenilor de îngrijire în ultimele zile și ore de viață”, a spus Probert. 

În cadrul studiului, 144 de mostre de pacienți cu cancer pulmonar avansat au fost testate pentru orice modificări metabolice. Dr. Coyle a spus că mirosul urinei este foarte important în timpul investigației.

„Ne uităm la componentele mirosului. Practic, când luați urină și o fierbeți la 60 de grade, tot ceea ce fierbe este ceea ce se numește compus organic volatil – lucruri pe care le mirosiți”, a explicat dr. Coyle. 

În compus, cercetătorii au găsit dovezi ale modificărilor asociate cu procesul de moarte în cancer. Din aceasta, ei au reușit să creeze un model care să prezică în esență decesele pacienților în cele patru săptămâni care au precedat decesul lor.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel