Sari la conținut

Un medic român avertizează: ”Acest tratament nu se dă pentru tuse, în doze prea mari, poate ucide!”

tuse
Sursă foto: Arhiva doctorulzilei.ro
tuse convulsivă

Nu folosi acest tratament pentru tuse, atrage atenția medicul pediatrul Mihai Craiu. El a scris explicat, într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, în ce situații este indicată administrarea Ventolinului (soluţie de inhalat prin nebulizator care conţine substanţa activă salbutamol).

Dr. Mihai Craiu atenționează că, în doze prea mari, poate ucide și e indicat doar în caz de bronhospasm acut, făcând referire la postările unor mămici.

Tratament pentru tuse

”Ventolinul NU se dă pentru copii care au muci în nas și tuse din cauza unei răceli. Toate celelalte afirmații din imaginea de mai jos sunt doar aberații. Stiința nu are nevoie de aprobarea unor amatori, pentru a-și exercita efectele.

Ventolinul se administreaza DOAR când există bronhospasm acut!!! Niciodată altfel și mereu în doza adecvată! Doze prea mari pot UCIDE! In familia noastră a existat un astfel de deces. PUNCT!” a conchis medicul.

Ventolin Inhaler CFC-Free este o suspensie de inhalat presurizată care conține salbutamol și care permite inhalarea medicamentului direct în căile respiratorii, acolo unde este necesar. Fiecare puf eliberează 100 micrograme din substanța activă salbutamol (sub formă de sulfat).

Salbutamolul aparține grupului de medicamente denumite bronhodilatatoare. Salbutamolul relaxează mușchii din pereții căilor aeriene mici din plămâni. Aceasta permite deschiderea căilor aeriene și, astfel, ajută la prevenirea senzației de constricție toracică, respirației șuierătoare și tusei, ușurând respirația.

Ventolin Inhaler CFC-Free este indicat pentru a preveni si trata simptomele astmului bronsic si ale altor boli bronhopulmonare obstructive și trebuie folosit doar la sfatul medicului.

REACTII ADVERSE POSIBILE

Majoritatea pacientilor care au luat acest medicament l-au tolerat bine. Ca si in cazul altor medicamente, putini pacienti au prezentat reactii adverse.

Desi apar foarte rar (afecteaza mai putin de un pacient din 10 000) urmatoarele reactii pot avea consecinte grave. De aceea daca dupa administrarea Ventolin Inhaler CFC-Free prezentati oricare dintre urmatoarele simptome, intrerupeti tratamentul imediat si informati-l imediat pe medicul dumneavoastra:

respiratie suieratoare brusca sau constrictie toracica;
edem al pleoapelor, fetei sau buzelor;
eruptii trecatoare pe piele sau urticarie oriunde pe corp;
bataile inimii devin neregulate , spuneti medicului cat mai curand posibil.

Alte reactii adverse raportate:

Frecvente (afecteaza mai putin de un pacient din 10 dar mai mult de unul din 100)

tremuraturi, durere de cap;
batai rapide ale inimii (tahicardie).

Mai putin frecvente (afecteaza mai putin de un pacient din 100 dar mai mult de unul din 1000)

palpitatii;
iritatii la nivelul gurii sau gatului;
crampe musculare.

Rare (afecteaza mai putin de un pacient din 1000 dar mai mult de unul din 10000)

scaderea cantitatii de potasiu din sange;
vasodilatatie periferica.

Foarte rare (afecteaza mai putin de un pacient din 10000)

reactie de hipersensibilitate;
hiperactivitate (agitatie);
tulburari de ritm cardiac (aritmii, extrasistole);
bronhospasm paradoxal.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel