Sari la conținut

Dr. Mihai Craiu avertizează: Nu pulverizăm NICIODATĂ spray-ul cu medicație direct în gură! Se poate improviza un dispozitiv simplu, acasă. Iată cum!

Dr. Mihai Craiu avertizează: Nu pulverizăm NICIODATĂ spray-ul cu medicație direct în gură! Se poate improviza un dispozitiv simplu, acasă. Iată cum!

În plin sezon al bolilor virale, orice informație corectă care poate să-i ajute pe părinți și copii este binevenită.

În contextul în care foarte multe persoane au prescripții pentru medicație inhalatorie, medicul pediatru  Mihai Craiu a explicat, pe pagina de Facebook, într-un material video extrem de util, pas cu pas cum se inhalează corect acest tip de medicație.

Dr. Mihai Craiu avertizează: Nu pulverizăm NICIODATĂ spray-ul cu medicație direct în gură!

„Dacă trebuie să utilizăm medicație inhalatorie pentru cazurile în care aceasta a fost prescrisă în urma unui consult medical, ar fi bine să ne asigurăm că aceasta ajunge … acolo unde trebuie. Adică în căile aeriene inferioare, în cele mai fine țevi care transportă aerul spre plămânii noștri.

Pentru asta trebuie să urmăm câțiva pași simpli:

 1. Luăm flaconul presurizat cu doză controlată pMDI (numit popular „spray„) și il deschidem
 2. Agităm flaconul cât se poate de „viguros”
 3. Fixăm flaconul într-o cameră de inhalare (Babyhaler, Optichamber sau improvizații)
 4. Dăm tot aerul afară din plămâni (cât se poate)
 5. Fixam buzele pe camera de inhalare, ca și cum am bea apă din sticlă, orientând camera ușor ridicată, spre tavan
 6. Dăm un puf și inhalăm LENT și ADÂNC (nu ne grăbim și încercăm să tragem atâta aer cât să umplem bine plămânii)
 7. Ținem respiratia cât se poate (5-10 secunde) ca să se depună particulele inhalate de medicament cât mai adânc în căile aeriene
 8. Exhalăm și clătim bine gura.

Multă sănătate tuturor!”, spune dr. Mihai Craiu.

Se poate improviza un dispozitiv simplu, acasă. Iată cum!

 • În cazul în care nu avem o cameră de inhalare, putem improviza simplu, dintr-o sticlă de plastic de jumătate de litru.
 • Decupăm un orificiu pe marginea posterioară a sticlei, înfigem flaconul de așa manieră încât vârful coloanei să nu meargă direct spre gâtul pacientului, agităm foarte bine flaconul, cel puțin zece secunde, dăm tot aerul afară din plămâni și administrăm un puf.
 • Apoi, clătim gura.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel