sâmbătă, iulie 2, 2022

Vasi Rădulescu, medic și scriitor, spune că este alarmant cât de puțin preț punem pe somn. Iată câteva sfaturi utile pentru un somn sănătos și odihinitor.

„Citește asta. Serios, citește asta.

Este alarmant cât de puțin preț punem pe somn, etapă crucială în care organismul se odihnește, se purifică, se reglează hormonal, își optimizează imunitatea, își întărește memoria și multe alte procese deosebit de importante. Cu toate acestea, avem impresia că putem dormi pe apucate, puțin, prost. Că recuperăm noi deficitul cândva.

Te-ar mai interesa: Ce să faci și să nu faci dacă te-a mușcat o viperă...

Sfaturi pentru un somn odihnitor

Încearcă să dormi bine în fiecare noapte. 7-8 ore. Îți las și niște sfaturi utile:

a. Este indicat să nu iei în dormitor telefonul mobil, pentru că-l vei verifica de multe ori. Pe lângă faptul că îți va menține atenția la nivel înalt, te va bombarda și cu lumină albastră, care inhibă eliberarea melatoninei, un hormon crucial în inițierea și menținerea somnului.

b. Nu ține în dormitor niciun alt dispozitiv care emite lumină albastră, aici incluzând și televizorul.

c. Dormi la o temperatură ceva mai coborâtă. Corpul adoarme mai bine la 18-19 grade. Poate unii consideră prea mică temperatura, dar așa arată studiile; o poți crește, dar lasă cu câteva grade mai jos decât în restul casei.

Te-ar mai interesa: Transplantul de fecale, un tratament-minune pentru...

d. Seara evită să consumi alcool și prudență la cafea. Sunt neuroexcitante ambele. Cine nu tolerează cafeaua și nu poate să doarmă, mai bine renunță la cafea decât la somn.

e. Lenjerie de pat și de corp cât mai confortabile. Fără șosete. Fără obiecte inutile prin pat.

f. Să fie liniște. Dacă vine zgomot de afară, ia un dispozitiv cu sunete albe (imită un ventilator, natura, marea, focul). Sunt ieftine și bune.

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă care anunță polipii uterini. Toate...

Culcă-te și trezește-te la aceleași ore

g. Culcă-te și trezește-te la aceleași ore. Inclusiv în weekend.

h. Nu consuma lichide multe înainte de somn. Vei umple vezica și te vei trezi să mergi la baie. Filtrarea renală este mai mare în poziția culcat.

Suferi de anumite afecțiuni? Mergi la medic!

i. Dacă suferi de anumite afecțiuni, mergi la medic sau la psiholog. Dacă sforăi groaznic, o vizită la ORL te poate ajuta. Dacă faci apnee în somn, o vizită la pneumolog te poate chiar salva.

Te-ar mai interesa: Avertismentul unui medic: Nu vă autodiagnosticați!...

j. Citește ceva relaxant înainte de culcare, folosind o lumină blândă, galbenă, dintr-o lampă care poate fi stinsă ușor, direct din pat.

k. Expune-te dimineața și pe parcursul zilei la cât mai multă lumină, ideal naturală. Ea reglează nivelurile de melatonină și influențează puternic ciclul somn-veghe.

l. Stai în întuneric deplin atunci când te pregătești de culcare. Întunericul stimulează inițierea somnului.

Te-ar mai interesa: Sfâșietor! Un tânăr de doar 20 de ani a hotărât să...

m. Grijă la umiditatea aerului. Este recomandat să fie la 50-55%. Mai ales în sezonul rece, când caloriferele sunt active, aerul este foarte uscat în dormitor, îngreunând respirația.

n. Poți utiliza aromatizoare de aer cu diverse substanțe, cum ar fi uleiul de lavandă.

Fă tot posibilul să ai un somn suficient, de calitate. Nu-mi vei mulțumi mie, ci ție”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private