Sari la conținut

Un medic se revoltă! Atacuri dure: Veți ajunge să vă consulte prezicătorii, numerologii și astrologii

medic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Reprezentanţii CMR reclamă că CNAS nu i-a consultat cu privire la un proiect important de hotărâre de guvern

Un cunoscut medic s-a decis să rupă tăcerea și se revoltă. A trecut la atacuri dure, în plin scandal privind sumele decontate pentru medicii de familie și cei de ambulator.  Acesta spune că medicii nu sunt nemulțumiți doar din cauza banilor și acuză CNAS de „gândire de milițian prost”

„Pe viitor, ca să „scadă birocrația” și lucrurile să fie „mai fluente și pentru medic, și pentru pacient”, consultația medicală nu va fi doar semnată, efectuată și validată, va trebui să fie și confirmată. Adică funcționarii CNAS vor trebui să sune pacientul sau rude de gradul I – soț, soție, copii – să confirme că a fost la medic. Gândire de milițian prost”, acuză medicul.

Dr. Cosmin Alexandrescu
Sursă foto: Agerpres

​​Medicii sunt la capătul răbdării. Nu vor să mai semneze contractele cu casele de asigurări de sănătate de la 1 februarie şi este posibil să nu mai poată oferi examinări medicale sau tratamente medicale decontate. Care este nemulțumirea lor?

Medicul Cosmin Alexandrescu , președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, spune că scăderea sumelor decontate de CNAS pentru servicii medicale în anul 2024 îi lovește în plin pe medicii specialiști din ambulator. Mai mult, sunt nemulțumiți și de atitudinea instituției care gestionează banii virați de români pentru asigurarea de sănătate.

„Ultima „găselniță” – funcționarii CNAS vor să sune pacienții care figurează în sistem că au fost la consultație la medicul de familie sau în ambulator, pentru ca aceștia să confirme că au fost într-adevăr la medic. Asta în condițiile în care niciun serviciu medical – nici măcar o banală rețetă sau trimitere – nu pot fi emise decât cu prezența fizică a pacientului și validarea cardului de sănătate în sistem, iar pacienții fac deja câteva drumuri pentru un banal bilet de trimitere”, afirmă medicul.

„Ambulatoriul de specialitate și medicina de familie întotdeauna împărtășesc aceeași soartă. Prin natura activității noastre, suntem permanent legați unii de ceilalți”, arată dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator.

Scăderea sumelor decontate de CNAS pentru servicii medicale în anul 2024 îi lovește în plin pe medicii specialiști din ambulator, mai ales că „sunt specialități care au nevoie de aparatură scumpă, consumabile scumpe. Noi suntem în jur de 20 de specialități, fiecare cu specificul ei”, iar, spre deosebire de medicii de familie, care își pot renova cabinetele cu bani din PNRR, medicii de ambulator nu au fost incluși în PNRR, arată Cosmin Alexandrescu, potrivit hotnews.ro.

Scăderea de venituri de aproximativ 28% prin diminuarea valorii punctului per serviciu de la 4,5 lei la 3,3 lei – decisă de Casa de Asigurări de Sănătate – scădere cumlată cu toate creșterile de fiscalitate și creșterile de prețuri și cu creșterile în toate domeniile vor duce la o reducere a veniturilor medicului cu 40-50%, în funcție de localitate, mai spune Cosmin Alexandrescu.

Medicul Cosmin Alexandrescu: România a fost mereu pe penultimul loc în ceea ce privește finanțarea sănătății

„În funcție de zonă, avem județe unde avem 1-2 medici specialiști în tot județul. Ce credeți că pot face doi diabetologi într-un județ cu populație de 500.000 de oameni, în care cel puțin 10% sunt cu diabet? Nu vorbim despre deșertificare, vorbim despre inexistența medicilor. Vorbim despre niciun fel de coerență fiscală, bugetară. România a fost mereu pe penultimul loc în ceea ce privește finanțarea sănătății și ne îndreptăm spre ultimul loc, unde vom rămâne multă vreme. Situația este mult mai gravă decât transpare din aceste cifre”, adaugă președintele Asociației Medicilor de Ambulator.

Președintele Asociației Medicilor de Ambulator se teme că „cu această valoare a punctului (pentru serviciu medical – n.red), mulți dintre colegii noștri nu vor mai putea supraviețui la modul propriu ca activitate medicală. Și ce vor putea face în acel moment? Atât medicii de familie, cât și medicii specialiști nu vor avea altă opțiune decât să plece din țară.”

El mai spune că „probabil că la un moment dat – și asta este foarte aproape, la 1 februarie – nu vom mai semna contractele cu CNAS”.

Acest lucru ar putea însemna, practic, că medicii nu vor mai acorda servicii decontate, deoarece, în lipsa unui contract semnat cu CNAS, nu va mai avea cine să plătească acele servicii, iar pacientul ar putea fi pus în situația să le plătească chiar el.

Totuși, dr. Cosmin Alexandrescu spune că medicii vor continua să asigure urgențele și nu vor lăsa pacienții „să moară în fața cabinetului”.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel