Sari la conținut

Un medic urolog atenționează! Bărbații ignoră factorii care duc la infertilitate masculină

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Infertilitate masculină. La ora actuală, numărul cuplurilor care nu pot avea copii pe cale naturală este tot mai mare. Poluarea, bolile și disfuncțiile aparatului reproductiv, dezechilibrele hormonale și amânarea sarcinii pot fi tot atâtea cauze ale acestei situații.

Un cuplu din 6 se confruntă cu infertilitatea, problemele fiind în mod egal atribuite atât femeilor, cât și bărbaților. Recomandarea generală este ca după un an în care se încearcă obținerea unei sarcini, fără succes, cei doi parteneri să se adreseze medicului. 

“Fiecare lună care trece după împlinirea acestui an scade șansa de apariție a unei sarcini. Acesta este și motivul pentru care ambii parteneri trebuie să faca un prim control de specialitate. Dacă în cazul femeilor, vârsta de 35 de ani reprezintă un prag cunoscut, există și un prag în ceea ce privește partenerul de cuplu.

Deși spermatogeneza (formarea celulelor reproductive masculine, spermatozoizii) se menține toată viața, calitatea materialului genetic, capacitatea de reproducere se modifică odată cu trecerea timpului. Acesta este și motivul pentru care 1 din 6 cupluri poate avea probleme de fertilitate la apariția primului copil.

În ceea ce privește dorința de a avea un al doilea copil, deja procentul crește și avem de-a face cu și mai multe dificultăți în conceperea acestuia, chiar dacă la primul lucrurile au mers mai ușor”, spune medicul primar urolog Daniel Damian, din echipa centrului de fertilitate Gynera, care diagnostichează și tratează probleme de infertilitate masculină.

Posibile cauze de infertilitate

Cauzele unei spermatogeneze cu probleme sunt multiple, de la cele de mediu, la cele congenitale și până la anumite afecțiuni din copilărie.

“În oreion, uneori, odată cu afectarea glandelor parotide, se poate produce și cea a testiculelor și această situație poate duce la dispariția completă a spermatogenezei. De vină pot fi și modificările de maturizare a tractului urogenital încă de la naștere și aici vorbim de criptorhidie sau ectopie testiculară, mai bine cunoscută ca “testiculul necoborât”.

Studiile au arătat că atitudinea medicală este foarte diferită acum față de acum câțiva ani. Acum, se intervine mult mai repede în cazul bebelușilor de sex masculin pentru a corecta problema. Dacă înainte se intervenea până la pubertate, acum decizia trebuie luată rapid: vârsta la care se face intervenția a scăzut extrem de mult, la 1 an”, recomandă medicul urolog. 

În mod normal, funcția reproductivă masculină este susținută atât prin producerea hormonilor masculini, a testosteronului, cât și prin cea a spermatozoizilor. Iar calitatea activității intime și fertilitatea au de suferit în multe situații, excesul ponderal fiind una dintre acestea.

“În privința greutății, există o explicație destul de clară: cu toții avem și hormonii celuilalt sex: deci bărbații au hormoni feminini, estradiol, și femeile au o anumită cantitate de testosteron. Diferența dintre cele două componente hormonale este destul de mică, iar transformarea testosteronului în estradiol se face în țesutul gras.

Deci cu cât există mai mult țesut gras, cu atât este mai activă această transformare, ceea ce influențează pe de o parte spermatogeneza, pe de altă parte, libidoul. Există lucruri care țin de structura fiecărui individ, dar valorile mari ale indexului de masă corporală modifică substanțial capacitatea reproductivă”, avertizează expertul.

Potența nu e același lucru cu fertilitatea

Există în continuare prejudecata conform căreia o viață intimă de calitate este echivalentă cu fertilitatea. Medicii spun că acest lucru nu este adevărat: există multe cazuri când libidoul crescut se poate asocia cu infertilitatea. Un dușman redutabil al spermatogenezei este sportul practicat în exces.

“Din punctul de vedere al ejaculării și al capacității fecundative, activitatea fizică face bine, dar în anumite limite. Studii recente arată că limita ar fi reprezentată de 60-90 de minute de activitate zilnică. Ce este peste această limită, se consideră hiperactivitate care poate să ducă la modificări metabolice. Pe de altă parte, un element destul de important pentru funcționarea normală a testiculelor este temperatura.

O activitate fizică în exces duce și la modificări de temperatură la nivel testicular și asta duce la scăderea substanțială a fertilității. În aceeași idee, este bine să se evite în general expunerea la căldură mare: sauna, încălzirea scaunului de mașină, lucrul cu laptopul în brațe, păstrarea telefonului în buzunar. La laptop și la telefon este vorba și de undele electromagnetice”, explică medicul urolog o parte dintre cauzele infertilității masculine.

Fumatul și alcoolul scad fertilitatea

De asemenea, mai există două practici frecvente care pot afecta fertilitatea: administrarea de suplimente proteice sau anabolizante și fumatul.

“Marea majoritate a substanțelor prezentate ca substanțe proteice au structură similară anabolizanților: tocmai, de aceea, în mod real duc la creșterea masei musculare. Anabolizanții și steroizii pot modifica spermatogeneza. Fumatul, prin anumite substanțe, afectează vascularizația, dar are și influențe hormonale.

În plus, există o afectare substanțială a activității intime precum și o toxicitate directă asupra ADN-ului spermatozoizilor. Nu toată lumea reacționează la fel la fumat, sunt și fumători care au copii, dar cu certitudine, sunt nenumărate studii care arată că fumatul afectează în mod negativ fertilitatea individului”, avertizează expertul.

De asemenea, consumul crescut de alcool, dar și al unor droguri pot avea un impact asupra capacității reproductive.

“Se pare că o cantitate moderată de alcool nu modifică spermatogeneza. Dar vorbim de o doză, o doză și jumătate de alcool, deci nu vorbim de un pahar de alcool tare, ci de 10 ml de alcool pur, doza acceptată. Adică 50 de ml de băutură tare sau un pahar mic cu vin. O cantitate mare de alcool modifică și spermatogeneza.

De asemenea, drogurile influențează negativ spermatogeneza, atât marijuana, cât și cocaina, chiar în doze foarte mici. Un studiu din 2016, al cercetătorilor danezi, pe un număr mare de persoane, arată clar o modificare substanțială a fertilității masculine după folosirea acestor droguri care au un impact și asupra activității sexuale”, completează Dr. Damian.

Ce înseamnă o spermogramă normală

Dacă un cuplu nu poate obține o sarcină timp de un an, specialiștii recomandă consultația într-un centru specializat în reproducere asistată. Aceasta poate contribui la atenuarea stresului generat de întârzierea sarcinii. Și tot aceasta înseamnă consiliere și orientarea către un pachet de teste ce includ spermograma.

”Marea majoritate a persoanelor de sex masculin au modificări substanțiale ale spermogramei față de valorile de referință de acum 10, 20 de ani. O spermogramă este considerată normală din punctul de vedere al morfologiei spermatozoizilor dacă peste 4 la sută din spermatozoizi arată normal. Acum 20 de ani, se considera că 40, 50 la sută ar fi trebuit să arate perfect normal, pentru o avea o bună capacitate fecundativă.

Însă o spermogramă modificată nu înseamnă și o afectare substanțială a capacității fecundative. Pe de altă parte, putem vedea o spermogramă normală, cu capacitatea fecundativă modificată. În timp, s-a dovedit că este mult mai important cum arată materialul genetic transmis și există teste care pot induce o anumită atitudine terapeutică, inclusiv din punctul de vedere al formelor de reproducere asistată”, spune medicul Daniel Damian, medic primar urolog.

Soluții există și în cazul persoanelor care trec prin tratamente pentru cancer, cu afectarea capacității reproductive, crioprezervarea spermei numărându-se printre acestea. În plus, menținerea greutății optime, sportul moderat, renunțarea la fumat și alcool, precum și o dietă mediteraneană bogată în legume, fructe, verdețuri și pește de maximum 2 ori pe săptămână, pot contribui la o mai bună spermatogeneză.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel