Un medicament banal scade riscul cancerului de colon

Un medicament banal scade riscul cancerului de colon
Un medicament banal scade riscul cancerului de colon

Cancerul de colon este al treilea tip de cancer ca frecvenţă atât la bărbaţi, cât şi la femei. Acesta definește o aglomerare, la nivelul intestinului gros, de celule cu morfologie anormală care cresc și se multiplică rapid, formând tumori.

Potrivit unui nou studiu, putem preveni apariţia acestui tip de cancer cu ajutorul aspirinei.

În cadrul cercetării, persoanele care luau asprirină cel puţin de două ori pe săptămână erau cu 27% mai puţin predispuşi să dezvolte cancer de colon în următorii 28 de ani, spre deosebire de cei care luau aspirină mai rar sau deloc.

Riscul este, însă scăzut doar la persoanele care nu sunt purtătorii unei mutaţii a genei BRAF, întâlnită în 10-15% dintre cazurile de cancer de colon.

Şi studiile anterioare au demonstrat acest efect al banalei aspirine. O cercetare condusă de John Burn de la Universitatea din Newcastle, a confirmat rolul preventiv al aspirinei, atât în cazul cancerului de colon, cât şi al altor tipuri de cancer.

,,Următorul lucru important pe care trebuie să-l facem este să aflăm care sunt persoanele predispuse să dezvolte această mutaţie a genei BRAF”, spune Dr. Andrew T. Chan.

Cercetătorii ne sfătuiesc însă, că aspirina poate avea efecte secundare şi cei care sunt interesaţi să o folosească frecvent ar trebui să se consulte mai întâi cu medicul.

Studiul a inclus mai mult de 127.000 de persoane care au fost urmărite din anul 1980 până în 2012. în această prioadă, 1226 de participanţi la studiu au dezvoltat cancer de colon. Cazurile de cancer în rândul celor care nu luau aspirină a fost de 40,2 la 100.000 de persoane pe an şi doar 30,2 de cazuri la 100.000 de persoane pe an, în rândul celor care luau frecvent aspirină.

 

1 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox