Sari la conținut

Un medicament des folosit poate duce la orbire

Un studiu care a analizat 2.389 de persoane, publicat în jurnalul JAMA Internal Medicine, a demonstrat că cei care folosesc aspirina au un risc de două ori mai mare de degenerescenţă maculară, o afecţiune ce include o varietate de boli de natură oftalmologică ce se caracterizează prin afectarea vederii centrale (exact punctul din mijloc al imaginii), în timp ce vederea periferică rămâne funcţională.

Însă, experţii nu au suficiente dovezi pentru a interzice folosirea aspirinei. Dozele mici de aspirină zilnice reduc riscul atacului de cord şi al accidentului cerebral, la pacienţii care au afecţiuni ale inimii. Există dovezi că poate preveni şi cancerul.

,,Dovezile nu sunt suficiente deocamdată, iar pentru pacienţii cu risc de boli cardio-vasculare, riscurile opririi tratamentului sunt mai mari decât cele de degenerescenţă maculară”, a explicat reprezentatul Macular Society.

O persoană din zece participante la studiu luau aspirină cel puţin o dată pe săptămână. Vârsta medie a participanţilor este de 60 de ani, iar testele oftalmologice au fost făcute la 10-15 ani de folosire a aspirinei.

La sfârşitul cercetării, oamenii de ştiinţă au descoperit că 9,3% dintre pacienţii cu degenerescenţă maculară au luat aspirină.  În cazul celor care nu foloseau medicamentul, degenerescenţă maculară
a apărut în 3,7% din cazuri.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel