Sari la conținut

Un medicament popular luat de peste un milion de persoane ar putea crește riscul de demență cu 79%

pastila
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit datelor NHS, peste un milion de persoane au luat unele dintre cele mai des prescrise somnifere în 2019. Medicamentele au fost acum legate de demență.

Demența descrie un grup de simptome asociate cu un declin cognitiv continuu. Îngrijorător este faptul că ceea ce introduceți în corpul dumneavoastră ar putea să vă facă mai predispus la dezvoltarea acestei afecțiuni care vă răpește mințile. Un nou studiu sugerează că administrarea regulată a unui medicament popular ar putea crește riscul cu un procent uriaș de 79%.

Studiile au raportat o creștere a numărului de persoane cu probleme de somn de când pandemia Covidiu a aruncat lumea în haos.

De la faptul că petreceți ore în șir în fața ecranelor de calculator până la faptul că suferiți de simptome Covid, există diverși factori declanșatori care v-ar putea răpi un somn liniștit.

Deși medicamentele pentru somn ar putea fi o soluție rapidă la această problemă enervantă, un nou studiu vă îndeamnă să vă gândiți de două ori înainte de a le lua.

Cercetarea, publicată în Journal of Alzheimer’s Disease, a constatat că persoanele albe au un risc cu 79% mai mare de a dezvolta demență atunci când iau medicamente pentru somn.

Echipa de cercetare a explicat că tipul și cantitatea de medicamente pot fi factori care să explice acest risc mai mare.

Ei au ajuns la aceste concluzii analizând aproximativ 3.000 de adulți în vârstă fără demență, care locuiau în afara căminelor de bătrâni.

Această cohortă a fost înscrisă în studiul Health, Ageing and Body Composition (Sănătate, îmbătrânire și compoziție corporală) și a fost urmărită pe o durată medie de nouă ani.

Un medicament popular luat de peste un milion de persoane ar putea crește riscul de demență cu 79%

Aproximativ 42% dintre acești participanți erau de culoare și 58% erau albi.

În timpul perioadei de studiu, 20 la sută dintre pacienți au ajuns să dezvolte această afecțiune care le răpește mințile.

Rezultatele au sugerat că participanții de culoare albă care luau „adesea” sau „aproape întotdeauna” medicamente pentru somn aveau o șansă cu 79% mai mare de a dezvolta demență, în comparație cu cei care nu le foloseau „niciodată” sau „rar”.

În rândul participanților de culoare – al căror consum de somnifere a fost mult mai mic – utilizarea frecventă a fost, de asemenea, legată de un risc mai mare.

Primul autor, Yue Leng, a declarat: „Diferențele pot fi atribuite statutului socio-economic.

„Participanții de culoare care au acces la medicamente pentru somn ar putea fi un grup select cu un statut socio-economic ridicat și, astfel, cu o rezervă cognitivă mai mare, ceea ce îi face mai puțin susceptibili la demență.

„De asemenea, este posibil ca unele medicamente pentru somn să fi fost asociate cu un risc mai mare de demență decât altele.”

Cercetarea a constatat că albii au fost de trei ori mai predispuși să ia des somnifere, în comparație cu cohorta de culoare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel