Sari la conținut

Un medicament popular pe care-l folosesc multe persoane duce la ”paralizia stomacului” și pancreatită

Arsuri la stomac
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Arsuri la stomac, semn de atac de cord

Cercetătorii au descoperit recent că un medicament popular poate duce la ”paralizia stomacului” sau gastropareză, în termeni medicali, și la pancreatită.

În ultimul an, au apărut în presă și pe social media o mulțime de titluri, reclame și alte informații despre utilizarea medicamentelor precum Ozempic (semaglutida) și Wegovy pentru pierderea în greutate.

Cercetările anterioare au arătat că aceste medicamente – care fac parte dintr-o clasă de medicamente numită agoniști ai GLP-1 – sunt eficiente în ceea ce privește pierderea în greutate. Cu toate acestea, la fel ca toate medicamentele, agoniștii GLP-1 au și potențiale efecte secundare, cum ar fi greață, vărsături, diaree și dureri de cap.

Și pentru că unul dintre lucrurile pe care agoniștii GLP-1 le fac este să încetinească golirea stomacului, studiile anterioare le asociază și cu un posibil risc de gastropareză sau paralizie gastrică.

Acum, o nouă cercetare realizată la Universitatea British Columbia furnizează mai multe dovezi care leagă utilizarea agoniștilo9r GLP-1 de un risc crescut de probleme gastrointestinale grave, inclusiv paralizia gastrică, pancreatită și obstrucție intestinală.

Efecte secundare cauzate de pastilele de slăbit

Potrivit lui Mohit Sodhi, cercetător și student în anul patru la Universitatea British Columbia și prim autor al noului studiu, el și colegii săi au decis să studieze efectul agoniștilor GLP-1 asupra sistemului gastro-intestinal după ce au observat o persoană în camera de gardă care avea greață și vărsături semnificative, fără o explicație clară.

„Este de remarcat că a început recent să ia Ozempic pentru a pierde în greutate”, a explicat cercetăorul pentru Medical News Today. „Am văzut mai multe rapoarte anecdotice, rapoarte de caz și literatură care descriu simptome similare cu cele ale acestui pacient în particular. În plus, milioane de oameni din întreaga lume au început să folosească aceste medicamente pentru a slăbi.”

Aceasta nu este prima cercetare care examinează legătura dintre utilizarea agoniștilor GLP-1 și potențiale probleme gastrointestinale.

Un studiu publicat în ianuarie 2022 a asociat mai multe probleme gastrointestinale, inclusiv dureri abdominale, indigestie, balonare abdominală și reflux gastroesofagian, cu utilizarea agoniștilor GLP-1.

Cercetările publicate în decembrie 2022 au raportat, de asemenea, că utilizarea receptorilor GLP-1 este asociată cu efecte adverse gastrointestinale semnificative.

Cum ajută medicamentele agoniste GLP-1 la slăbit

Agoniștii receptorilor peptidei asemănătoare glucagonului-1 (agoniștii GLP-1) sunt un tip de medicamente utilizate în tratamentul diabetului de tip 2.

GLP-1 este un hormon găsit, în mod natural, în intestinul subțire. Aceste medicamente imită acest hormon, declanșând efectele hormonului GLP-1. Datorită acestui mecanism, agoniștii GLP-1 pot:

  • să indice pancreasului să elibereze insulină
  • să blocheze secreția de glucagon, un hormon folosit pentru a crește nivelurile de zahăr din sânge
  • să încetinească digestia, astfel încât alimentele să rămână în stomac mai mult timp, făcându-te să te simți sătul pentru mai mult timp.

Tipuri de agoniști GLP-1 includ:

  • semaglutidă (Ozempic, Wegovy și Rybelsus)
  • liraglutidă (Saxenda și Victoza)
  • exenatidă (Byetta)
  • dulaglutidă (Trulicity)
  • tirzepatidă (Mounjaro) – acționează atât asupra GLP-1, cât și asupra hormonului polipeptidei insulino-tropice dependente de glucoză (GIP).

Cei mai mulți agoniști GLP-1, precum Ozempic, Wegovy și Saxenda, sunt medicamente injectabile. Rybelsus se administrează sub formă de pastilă.
În prezent, doar Wegovy și Saxenda sunt aprobate de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) ca medicamente pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, cercetările arată că există un număr tot mai mare de persoane fără diabet care utilizează sau sunt interesate să utilizeze agoniști GLP-1 în afara indicațiilor pentru pierderea în greutate.

Greutate pe care o persoană o poate pierde cu ajutorul unui agonist GLP-1 variază. Cercetările anterioare arată că poate varia între 4% și 17% din greutatea corporală, însă depinde și de starea de sănătate a persoanei și de schimbările de stil de viață, cum ar fi exercițiile fizice și o dietă sănătoasă.

Avertisment în legătură cu efectele advserse ale pastilelor de slăbit

În cadrul acestui studiu, Sodhi și echipa sa au examinat înregistrările cererilor de asigurare medicală pentru aproximativ 16 milioane de persoane din Statele Unite pentru a căuta prescripții de semaglutidă sau liraglutidă între anii 2006 și 2020.

Studiul a inclus date de la persoane cu istoric recent de obezitate și i-a exclus pe cei cu diabet sau care au avut prescris un alt medicament anti-diabetic.

Cercetătorii au analizat datele pentru a vedea câte persoane au dezvoltat una dintre cele patru afecțiuni gastrointestinale – pancreatită, obstrucție intestinală, gastropareză și boală biliară. Aceste constatări au fost apoi comparate cu persoanele care au luat o combinație de bupropion și naltrexonă pentru pierderea în greutate.

Cercetătorii au constatat că participanții care au luat agoniste GLP-1 au avut un risc cu puțin peste nouă ori mai mare de a dezvolta pancreatită, un risc de 4,22 de ori mai mare de a avea o obstrucție intestinală și un risc crescut de 3,67 de ori pentru gastropareză, în comparație cu persoanele care au luat bupropion și naltrexonă.

„Nu suntem în întregime surprinși de aceste rezultate. Au existat multe rapoarte anecdotice și rapoarte de caz în literatură despre aceste evenimente adverse la pacienții care utilizează aceste medicamente pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, niciun studiu epidemiologic nu a investigat acest risc”, a spus Sodhi.

„Suntem susținători fermi ai consimțământului informat al pacienților. Credem că este crucial ca pacienții să aibă o înțelegere deplină a evenimentelor adverse potențiale asociate cu orice terapie medicală pe care aleg să o urmeze. Sperăm, de asemenea, că studiul nostru poate ajuta furnizorii de servicii medicale să fie conștienți de aceste riscuri”, a adăugat el.

Cât de mare este pericolul

După ce a analizat acest studiu, Dr. Rami Bailony, specialist în obezitate care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că prima sa reacție a fost una de interes precaut, deoarece este important să se interpreteze rezultatele într-un context mai larg.

„Deși procentele de risc relativ pot părea alarmante, riscul absolut, adică numărul real de persoane afectate, poate fi destul de mic”, a spus Dr. Bailony. „Este esențial să facem distincția între cele două pentru a oferi pacienților o imagine clară a implicațiilor în lumea reală. Deși afirmații precum ‘un risc crescut de nouă ori’ pot suna alarmant la prima vedere, este crucial să înțelegem ce înseamnă asta în termeni reali”, a explicat specialistul.

„Când studiul spune că există un risc crescut de nouă ori pentru pancreatită, se referă la termeni relativi. Dar dacă analizăm riscul absolut, numerele reale prezintă o altă imagine. De exemplu, dacă ne uităm la pancreatită și la rata raportată de incidență, înseamnă că, pentru fiecare 1.000 de persoane care iau medicamentul timp de un an, aproximativ opt ar putea experimenta această afecțiune. Deci, deși riscul relativ pare mare, numărul absolut de persoane afectate este relativ mic”, a spus el.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel