Sari la conținut

Un medicament vechi ajută la creșterea părului, spun medicii. Inițial era folosit pentru tratarea hipertensiunii arteriale

caderea părului
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
factori care duc la căderea părului

Un medicament vechi ajută la creșterea părului, spun medicii. Inițial era folosit pentru tratarea hipertensiunii arteriale.

Reclamele sunt peste tot: șampoanele și tratamentele speciale, care sunt de cele mai multe ori și foarte scumpe, vor face părul să crească. Însă mulți dermatologi specializați în căderea părului spun că majoritatea acestor produse nu funcționează.

Un medicament vechi ajută la creșterea părului, spun medicii

Dar există un tratament ieftin, spun alți dermatologi, care costă câțiva bani pe zi și care ajută la creșterea părului la mulți pacienți. Este vorba de minoxidil, un medicament vechi și binecunoscut pentru tratamentul căderii părului, folosit într-un mod foarte diferit.

Minoxidil, un vasodilatator antihipertensiv vândut printre altele sub numele de marcă Rogaine, este un medicament utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale și căderea părului.

În loc să fie aplicat direct pe scalp, este prescris în pastile cu doze foarte mici. Deși un grup tot mai mare de dermatologi oferă pastile de minoxidil în doză mică, tratamentul rămâne relativ necunoscut pentru majoritatea pacienților și mulți medici. Nu a fost aprobat de Food and Drug Administration în acest scop și, prin urmare, este prescris off-label – o practică comună în dermatologie.

„Eu spun despre noi că suntem bandiții off-label – un titlu pe care sunt mândru să îl port”, a spus dr. Adam Friedman, profesor și președinte de dermatologie la Universitatea George Washington, potrivit seattletimes.com

El a explicat că dermatologii au fost instruiți să înțeleagă cum funcționează medicamentele, ceea ce le permite să încerce medicamentele off-label. În dermatologie, este adesea destul de clar dacă un tratament ajută, în cazul ajută la estomaparea unei erupții.

Inițial, Minoxidilul era folosit pentru tratarea hipertensiunii arteriale

Minoxidilul, ingredientul activ din Rogaine, o loțiune sau spumă care se freacă pe scalp, a fost aprobat pentru bărbați în 1988, apoi pentru femei în 1992, iar acum este generic. Utilizarea medicamentului ca tratament pentru creșterea părului a fost descoperită printr-un accident în urmă cu decenii.

Pastilele cu doze mari de minoxidil erau folosite pentru a trata hipertensiunea arterială, dar pacienții au observat adesea că pastilele determină creșterea părului pe tot corpul lor. Așa că producătorul său a dezvoltat o loțiune de minoxidil – numită în cele din urmă Rogaine – și a obținut-o aprobarea pentru creșterea părului.

Dar dermatologii spun că loțiunea sau spuma nu sunt deosebit de eficiente pentru unii pacienți. Trebuie să ajungă pe scalp în sine – iar părul îi sta în cale. Multe persoane, în special femeile, încetează să-l folosească pentru că nu le place să lase substanța lipicioasă în păr.

Alții consideră că pur și simplu nu funcționează pentru ei. Minoxidilul trebuie transformat într-o formă activă de către enzimele sulfotransferaze care pot fi prezente sau nu în cantități suficiente în rădăcinile părului.

Când medicamentul este luat pe cale orală, acesta este automat transformat într-o formă activă

Dar nu acesta a fost motivul pentru care au fost descoperite pastilele cu doze mici. În schimb, descoperirea a avut loc tot din întâmplare în urmă cu 20 de ani.

Recent, un număr tot mai mare de dermatologi au administrat pastilele cu doze mici pacienților lor care sufereau de căderea părului, odată cu vârsta.

„Abia începe să se vadă o creștere a popularității”, a spus dr. Crystal Aguh, dermatolog la Johns Hopkins School of Medicine. „Din ce în ce mai mult, la conferințe, împărtășim poveștile noastre de succes.”

Medicii care nu sunt specializați în căderea părului, a adăugat ea, „nu ar fi familiarizați cu minoxidilul oral”, cu excepția unui tratament rar folosit pentru hipertensiune arterială.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel