Sari la conținut

Un nivel scăzut al acestui mineral duce la distrugerea oaselor și a vaselor de sânge și afectează grav creierul

Mineralul esențial, necesar pentru supraviețuirea omului. Acesta se găsește în toate țesuturile organismului și joacă un rol în producerea celulelor roșii din sânge și menținerea celulelor nervoase, dar și a sistemului imunitar. De asemenea, ajută organismul să formeze colagen și să absoarbă fierul și joacă un rol în producția de energie.

Este vorba despre… cupru! Majoritatea cuprului din organism se găsește în ficat, creier, inimă, rinichi și mușchi scheletici. Medicii susțin că aportul zilnic recomandat este de 1,4-3 mg, deficitul de cupru fiind foarte rar întâlnit la persoanele sănătoase.

Atât prea mult cât și prea puțin cupru în organism poate să afecteze modul în care funcționează creierul. Deteriorările sunt adesea legate de boala Menkes, Wilson și Alzheimer.

Iată ce beneficii are cuprul asupra sănătății

  • Cuprul este un nutrient esențial pentru organism. Alături de fier, permite corpului să formeze celule roșii din sânge. Ajută la menținerea oaselor sănătoase, a vaselor de sânge, a nervilor și a funcției imune și contribuie la absorbția fierului.
  • Previne bolile cardiovasculare și osteoporoza. Cuprul suficient în dietă poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare și a osteoporozei. Mai exact, nivelurile scăzute de cupru au fost asociate cu colesterolul ridicat și tensiunea arterială ridicată. Sunt și cercetători care au susținut chiar că pacienții diagnosticați cu insuficiență cardiacă pot beneficia de suplimente de cupru.
  • Contribuie la menținerea imunității optime. Prea puțin cupru poate conduce la neutropenie – un deficit al celulelor albe din sânge, sau al neutrofilelor, care luptă împotriva infecțiilor. O persoană cu un nivel scăzut de neutrofile are un risc mai mare de a face, de exemplu, o boală infecțioasă.
  • Ține osteoporoza la distanță. Deficitul de cupru sever este asociat cu o densitate minerală osoasă mai scăzută și cu un risc mai mare de osteoporoză.
  • Cuprul joacă un rol important în menținerea colagenului și elastinei, principalele componente structurale ale corpului nostru. Cercetătorii cred că acest mineral poate avea proprietăți antioxidante și că alături de alți antioxidanți, contribuie la prevenirea îmbătrânirii pielii.

Excesul de cupru

Aportul oral excesiv de cupru și efectuarea hemodializei cu apă contaminată cu acest element sunt toxice. Simptomatologia acută, la un aport de ordinul miligramelor constă în anemie hemolitică, greață, vărsături, diaree.

Deficitul de cupru

Se întâlnește în cazuri extrem de rare, mai ales la copiii care au diaree persistentă, asociată de regulă cu o dietă săracă în lapte, malabsorbție severă și exces de săruri de zinc în dietă.

Deficitul ereditar de cupru apare în cazul sugarilor de sex masculin care au moștenit o genă mutantă de la mamă. Copiii prezintă retard mintal, scăderea cantității de colagen și elastină din piele și din pereții vaselor de sânge, care duce la o multitudine de complicații.

Alimente bogate în cupru

  • Ficatul este o sursă excelentă de cupru.
  • Stridiile, un tip de crustacee considerat adesea o delicatesă și care pot fi servite fierte sau crude, în funcție de preferințe sunt bogate în cupru. În plus, au puține calorii și multe substanțe nutritive esențiale, cum ar fi zincul, seleniul și vitamina B 12.
  • Nucile și semințele sunt bogate în fibre, proteine ​​și grăsimi sănătoase, precum și o gamă largă de alți nutrienți.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel