Sari la conținut

Un nou azil al groazei în Voluntari! O doctoriță și un patron, reținuți de DNA

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

UPDATE: Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) anunţă, vineri, că a fost solicitată de procurori să facă un control la centrul pentru persoane vulnerabile din Voluntari care funcţiona ilegal, după ce unitatea autorizată cu documente false a fost închisă. S-au găsit 29 de beneficiari, 6 fiind evaluaţi de medici, 3 preluaţi de familii şi restul trimişi la spitale.

”Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a fost solicitată de organele de cercetare penală să asigure colaborarea pentru un control tematic în judeţul Ilfov în care este vizat un centru de furnizare de servicii sociale (centru rezidenţial). Din datele preliminare, centrul este aflat la o adresă pentru care nu a fost solicitată şi nici obţinută licenţă de funcţionare. În consecinţă, centrul funcţiona în afara cadrului legal”, anunţă, vineri, reprezentanţii ANPIS.

Potrivit acestora, inspectorii sociali au identificat, la această adresă, un număr de 29 de beneficiari, persoane cu dizabilităţi, care au aparţinători persoane fizice.

”Până la momentul transmiterii acestei informări au fost evaluaţi de medici 6 beneficiari, 3 au fost preluaţi  de aparţinători, ceilalţi urmează să fie transferaţi la spitale”, a mai transmis sursa citată de News.ro. Instituţia precizează că beneficiarii nu prezintă urme de violenţă, conform fişelor medicale întocmite.

_____________________________________________________________________________

Doi administratori ai unui azil de bătrâni din oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie, fiind acuzaţi că ar fi prezentat mai multe documente false inspectorilor sociali pentru a atesta îndeplinirea criteriilor şi a standardelor minime care au stat la baza obţinerii licenţei de funcţionare.

Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că ar fi vorba despre Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice „Royal Medical Clinic”. Sursele citate au arătat că centrul nu avea angajată nicio persoană de specialitate care să se ocupe de îngrijirea beneficiarilor. Se pare că ar fi vorba despre medicul Ana Maria Yasmin Dalbuzi și administratorul Roberto Iulian Damian. Dalbuzi este medic specialist în chirurgie plastică.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu zilele de joi şi vineri, a două persoane, administratori ai unei societăţi comerciale ce deţine un centru rezidenţial pentru persoane vârstnice situat în oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Avize obţinute pe baza unor documente false

Procurorii notează în ordonanţe că, în perioada 29 – 31 august, cei doi, în calităţile menţionate, ar fi prezentat mai multe documente false (extras Revisal, contract de catering, contract privind prestarea de servicii medicale, etc.) inspectorilor sociali desemnaţi să efectueze un control la un centru rezidenţial pentru persoane vârstnice deţinut de societatea administrată de cele două persoane, pentru a atesta îndeplinirea criteriilor şi a standardelor minime care au stat la baza obţinerii licenţei de funcţionare a centrului respectiv.

Acţionând în această manieră, spun anchetatorii, cei doi i-ar fi determinat pe inspectorii sociali să ateste, fără vinovăţie, îndeplinirea condiţiilor de acordare a acreditării/licenţierii furnizorilor de servicii sociale şi a serviciilor furnizate de aceştia.

„În realitate, serviciile medicale ar fi fost inexistente, mâncarea oferită beneficiarilor (insuficientă, necorespunzătoare din punct de vedere nutritiv, neadaptată afecţiunilor acestora) ar fi fost achiziţionată gata preparată din magazin (mici cu cartofi prăjiţi, pui cu cartofi prăjiţi, etc.) sau ar fi fost „încropită” de angajaţii centrului din ce aveau la dispoziţie, iar tratamentul medical, ce nu se administra cu regularitate, ar fi fost administrat beneficiarilor de persoane care nu ar fi avut pregătire medicală”, arată DNA.

sursa foto: Facebook

Bătrânii din azil, cazaţi prin hoteluri şi parcări

Procurorii menţionează că, pe perioada vizitei inspectorilor sociali, unii beneficiari care nu ar fi îndeplinit condiţiile de admisibilitate în centru, aspect supus controlului, ar fi fost scoşi din centru, fiind cazaţi pentru o noapte într-un hotel, ulterior fiind „plimbaţi” cu un autovehicul sau ţinuţi în parcarea unui hipermarket până la finalizarea evaluării.

„După ce, la data de 11 octombrie, inspectorii sociali ar fi suspendat activitatea centrului ca urmare a deficienţelor constatate, inculpaţii ar fi mutat beneficiarii într-o altă locaţie în care şi-ar fi continuat activitatea, deşi pentru acest serviciu nu ar fi existat licenţă, raportând autorităţilor că beneficiarii ar fi fost preluaţi de familii”, mai spun procurorii.

DNA informează că, în cursul zilei de joi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în trei locaţii, situate pe raza judeţului Ilfov. Cei doi administratori urmează să fie prezentaţi, vineri, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel