marți, mai 11, 2021

Danemarca raportează un deces și o boală critică după administrarea vaccinului cu AstraZeneca, determinând mai multe recenzii, conform New York Times.

Danemarca a raportat sâmbătă că două persoane au suferit hemoragii

cerebrale după ce au primit vaccinul AstraZeneca Covid-19, dintre care unul a murit. Agenția daneză pentru medicamente a declarat că monitorizează dacă această afecțiune este un potențial efect secundar.

Un purtător de cuvânt al Regiunii Capitalei Danemarcei a confirmat decesul, iar agenția de știri daneză Ritzau a raportat că cealaltă persoană, o femeie funcționară publică în vârstă de 30 de ani, era grav bolnavă.

Milioane de oameni din zeci de țări au primit vaccinul AstraZeneca Covid-19 cu puține raportări de efecte negative, însă Agenția Europeană pentru Medicamente, principala autoritate

de reglementare a medicamentelor din continent, a efectuat o revizuire după ce mai multe țări au întrerupt utilizarea vaccinului. Joi, agenția a spus că vaccinul este sigur, deși va continua să urmărească orice conexiune cu tulburările de sânge. În cadrul comunicatului oficial emis, AEM a declarat că efectele secundare ale vaccinului sunt net inferioare, în comparație cu beneficiile acestuia.

Cheagurile recente de sânge și sângerările anormale la un număr mic de pacienți care au primit vaccinuri din țările europene au ridicat întrebări cu privire la siguranța vaccinului și au determinat suspendarea.

Acest lucru a creat o pauză perturbatoare în campaniile de vaccinare din această săptămână, chiar dacă unele țări europene au intrat într-un al treilea val de infecții.

“Prioritizăm rapoartele despre reacțiile adverse grave precum acestea și le examinăm amănunțit pentru a evalua dacă există o posibilă legătură cu vaccinul”, a declarat sâmbătă Tanja Erichsen, director interimar pentru farmacovigilență la Agenția daneză pentru medicamente.

Aceasta este a doua moarte în Danemarca după ce unei persoane i s-a administrat vaccinul AstraZeneca. Norvegia examinează decesul a

două persoane care au primit vaccinul.

Danemarca a suspendat utilizarea AstraZeneca până joi, în ciuda asigurărilor Agenției Europene pentru Medicamente. Alte țări scandinave și Finlanda au luat decizii similare. Dar unele țări europene, inclusiv Franța și Germania, au reluat utilizarea vaccinului AstraZeneca.

O parte din precauția continuă a fost determinată de constatările preliminare ale experților medicali din Norvegia și Germania, care au sugerat o posibilă legătură între vaccin și tulburările sanguine extrem de rare. Experții germani au declarat că tromboza sinusală sau a venei cerebrale

suferită de 13 germani la câteva zile după ce a primit vaccinul a fost cauzată de o reacție a sistemului imunitar care, după părerea lor, ar putea fi legată de vaccin. Ei nu au lansat date detaliate, dar au planificat să-și prezinte concluziile către The Lancet.

 

 

Ultimele stiri

Parteneri