Sari la conținut

Un nou medicament, speranţă în lupta cu Alzheimer

alzheimer
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dispozitivul de urmărire a activității purtat la încheietura mâinii ar putea detecta devreme boala Alzheimer

Având în vedere că numărul cazurilor de Alzheimer este în creștere, medicii au nevoie de tratamente pentru această boală mai mult ca niciodată. Un medicament experimental, lecanemab, a fost lăudat de unii experți ca fiind tratamentul pe care îl așteptau de mulți ani.

A apărut un nou medicament pentru bolnavii de Alzheimer. Vor scăpa de boală?

În acest context, experții în boala Alzheimer explică cum funcționează exact noul medicament, care sunt efectele secundare și care este cea mai realistă perspectivă asupra acestui tratament.

60% și 80% din toate cazurile de demență sunt reprezentate de boala Alzheime

Mai mult de 55 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demență – un grup de boli care afectează modul în care funcționează creierul unei persoane. Între 60% și 80% din toate cazurile de demență sunt reprezentate de boala Alzheimer.

Cercetătorii mai prevăd că numărul persoanelor diagnosticate cu demență va crește la aproape 153 de milioane până în 2050.

Un nou medicament pentru Alzheimer a stârnit îngrijorare

În prezent, nu există un tratament pentru boala Alzheimer. Cu toate acestea, există câteva medicamente aprobate de Food and Drug Administration (FDA) pentru boala Alzheimer care vizează fie încetinirea progresiei bolii, fie ajută la reducerea unor simptome ale afecțiunii. Iar alte potențiale tratamente, cum ar fi lecanemab, sunt în prezent în curs de cercetare și dezvoltare.

Ce este lecanemab?

Lecanemab este un medicament experimental pentru tratamentul bolii Alzheimer, dezvoltat în comun de companiile farmaceutice Eisai și Biogen.

Este un tip de medicament numit anticorp monoclonalSursa de încredere. Corpul uman produce în mod natural anticorpi pentru a se apăra de infecții.

Oamenii de știință creează un anticorp monoclonal în laborator pentru a ataca un anumit material străin din organism, cunoscut sub numele de antigen. Atunci când este introdus în organismul unei persoane, anticorpul monoclonal stimulează sistemul imunitar să distrugă antigenul vizat.

Recent, medicii au folosit anticorpi monoclonali pentru a trata COVID-19 și anumite tipuri de cancer.

Lecanemab este îndreptat împotriva proteinei amiloide, a explicat pentru Medical News Today Dr. Christopher H. van Dyck, profesor de psihiatrie, neurologie și neuroștiințe, director al Unității de Cercetare a Bolii Alzheimer, director al Centrului de Cercetare a Bolii Alzheimer de la Yale și director al Diviziei de Îmbătrânire și Psihiatrie Geriatrică și al Școlii de Medicină de la Yale.

Dr. van Dyck este, de asemenea, autorul principal al unui studiu publicat recent în New England Journal of Medicine care raportează despre studiul clinic de confirmare de fază 3 Clarity AD al Eisai cu lecanemab.

„Speranța este ca acesta să interfereze cu patogeneza bolii Alzheimer și să încetinească progresia clinică a bolii”, a declarat el pentru MNT.

Cât de promițător este lecanemab?

Care sunt așteptările privind siguranța și eficacitatea acestuia? Dr. Heather Snyder, vicepreședinte al Asociației Alzheimer pentru relații medicale și științifice, a declarat pentru sursa citată că acestea sunt cele mai încurajatoare rezultate din studiile clinice de până acum în tratarea bolii Alzheimer.

„Aceste rezultate indică faptul că lecanemab poate oferi oamenilor mai mult timp la sau aproape de abilitățile lor depline de a participa la viața de zi cu zi, de a rămâne independenți și de a lua decizii viitoare privind asistența medicală”, a spus ea.

„Tratamentele care oferă aceste beneficii celor cu deficiență cognitivă ușoară (MCI) datorată bolii Alzheimer și demenței Alzheimer timpurii sunt la fel de valoroase ca și tratamentele care prelungesc viața celor cu alte boli terminale”, a adăugat Dr. Snyder.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel