luni, noiembrie 30, 2020
Irina Lungu

Analizele pentru hepatita C vor putea fi prescrise şi de medicul de familie. Este un pas important în depistarea celor care suferă de această boală, în condiţiile în care în România, nu există nicio măsură concretă de prevenţie.

Deşi statul decontează tratamentul, nu toţi pacienţii pot beneficia de el, aceasta fiind o situație revoltătoare! Dacă nu ești considerat suficient de bolnav, nu beneficiezi de tratament gratuit, iar mulți pacienți au un cumul de boli, situație care poate fi extrem de periculoasă.

Un român moare în fiecare oră din cauza hepatitei C, spun cu îngrijorare medicii.

În România sunt peste 650.000 de bolnavi diagnosticaţi cu VHC. În campaniile stradale de anul trecut au fost testate peste 11 de persoane. La 240 dintre ele testele au ieşit pozitive. Netratată la timp, hepatită C poate duce la ciroza sau cancer hepatic, potrivit stirileprotv.ro.

Prevenția rămâne una dintre soluțiile cele mai bune în România pentru hepatita C.

Ministrul Sorina Pintea este optimistă, fiindcă se vor derula și programele de screening, iar prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel dă asigurări că țara noastră este foarte bună la capitolul tratament hepatic, având o rată imensă de vindecare.

Așadar, să nu uitați să îi cereți medicului de familie să vă încercuiască și markerii hepatici, dacă nu v-ați testat recent.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel: ″Este foarte important…până în 2020 putem eradica boala dacă ne vom face toţi treaba.″

Aproape 6.000 de bolnavi au beneficiat de tratamentul de la stat, care a avut o rată de vindecare de 99, 32%. Anul trecut alţi 12.000 au fost incluşi pe listă şi ar trebui să primească tratament până la 1 mai. Deocamdată însă doar pacienţii cu un stadiu de fibroză avansat pot intra în programul naţional.

La nivel mondial, peste 70 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C.

Parteneri