Sari la conținut

Un nou procedeu de clonare oferă soluții pentru vindecarea unor tipuri de cancer sau a maladiei Alzheimer

O echipă de cercetători americani a reușit în premieră mondială să obțină celule stem embrionare din clonarea unor celule umane adulte, celulele obținute păstrând informația ADN specifică donatorului, un progres important în domeniul medicinei regenerative, domeniu de la care se așteaptă tratarea unor patologii considerate în prezent incurabile.

Medicii își pun mari speranțe în acest procedeu de clonare care, în timp, poate duce la înlocuirea unor organe bolnave cu organe sănătoase perfect compatibile, oferind soluții pentru vindecarea unor tipuri de cancer, a cecității sau a maladiei Alzheimer.

În cadrul acestui studiu cercetătorii au folosit aceeași tehnică ce a fost dezvoltată de Dr. Shoukhrat Mitalipov, primul cercetător care a reușit în 2013 să obțină celule stem embrionare umane din celule ale pielii, prin clonare. În acest caz însă, procedura a fost realizată folosindu-se informația ADN a unui nou-născut de 8 luni. În noul studiu cercetătorii au reușit să obțină acest lucru pornind de la celule ale unor persoane mature.

Celulele stem embrionare sunt pluripotente, fiind singurele celulele capabile să se specializeze în orice alt tip de celule din alcătuirea organismului (cardiace, hepatice, pulmonare etc) și se pot multiplica fără limite.

Acest studiu, publicat în ultimul număr al revistei americane Cell Stem Cell, a fost realizat în California cu participarea a doi voluntari, unul de 35 și unul de 75 de ani, de o echipă condusă de Dr. Robert Lanza, din cadrul Advanced Cell Technology.

Cercetătorii au folosit nucleii celulelor pielii prelevate de la cei doi voluntari pe care i-au transferat în ovocite umane obținute de la donatoare, din care au fost extrași, în prealabil, nucleii. În urma acestei proceduri ovocitele au generat embrioni primitivi. Din aceștia au fost obținute celule stem embrionare cu informația ADN similară celei a donatorilor. Acest proces nu a fost însă deloc ușor. Din 39 de încercări, cercetătorii au reușit o singură dată să obțină celule stem compatibile celor doi subiecți donatori.

Până în prezent nu se reușise clonarea de celule adulte pentru a obține celule stem embrionare, conform cercetătorilor americani. Această abordare prezintă importantul avantaj de ordin moral de a nu folosi embrioni umani creați în laborator pentru recoltarea de celule stem, procedură în urma căreia embrionii sunt distruși.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel