duminică, septembrie 26, 2021

 

Într-un nou raport ce contrazice avertismentele lansate de-a lungul anilor de autorităţile de sănătate publică, un grup prestigios de cercetători anunţă că nu există vreun motiv ca oamenii să reducă consumul de sodiu până la nivelul foarte mic recomandat de autorităţi.

Specialiştii afirmă că acest nivel de 1.500 de miligrame de sodiu pe zi, adică aproximativ jumătate de linguriţă de sare, previne atacurile de cord şi atacurile vasculare în rândul persoanelor cu un grad mare de risc, printre care oamenii cu o vârstă mai mare de 50 de ani şi persoanele cu hipertensiune, diabet sau afecţiuni cronice la rinichi.

Mai multe organizaţii importante, printre care şi American Heart Association, afirmă că toate persoanele ar trebui să încerce să atingă acest nivel scăzut al consumului de sodiu. American Heart Association a reiterat această recomandare chiar şi după ce noul raport a fost publicat.

Cu toate acestea, raportul elaborat de experţii de la Institute of Medicine la solicitarea Centers for Disease Control and Prevention anunţă că nu există niciun motiv pentru care oamenii să încerce să consume mai puţin de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi. Grupul de cercetători a analizat noile dovezi ce au ieşit la iveală din 2005 până astăzi, atunci când fusese elaborat ultimul raport pe această temă.

„Pe măsură ce mergi sub nivelul de 2.300 de miligrame, nu există date care să arate existenţa vreunui beneficiu şi apar date în anumite subgrupuri ale populaţiei ce sugerează existenţa unor efecte negative”, a comentat dr. Brian L. Strom, preşedintele comitetului de experţi şi totodată profesor de sănătate publică la Universitatea Pennsylvania. Printre efectele negative identificate se numără riscul sporit de atac de cord şi de deces.

Comitetul nu a identificat o cantitate optimă de sodiu şi nici nu a lansat publicului o recomandare asupra cantităţii de sare pe care să o consume. Dr. Strom afirmă că oamenii nu ar trebui să mănânce prea multă sare, dar a comentat totodată că datele asupra efectelor sodiului asupra sănătăţii sunt prea inconsistente pentru a putea spune care este limita maximă recomandată.

Până în 2006, majoritatea studiilor asupra sării şi a efectelor sale asupra sănătăţii se bazau pe faptul că presiunea arterială poate scădea uşor atunci când oamenii consumă mai puţină sare. Pornind de la acest lucru şi de la faptul că alte studii arată o legătură între hipertensiunea arterială şi atacurile de cord şi cerebrale, cercetătorii au conceput modele care arătau câte vieţi ar fi salvate dacă oamenii ar consuma mai puţină sare.

Din acest motiv, recomandările alimentare elaborate pe baza raportului din 2005 afirmă că oamenii ar trebui să consume între 1.500 şi 2.300 de miligrame de sodiu pe zi, pentru că un astfel de nivel nu va duce la creşterea presiunii arteriale. Consumul mediu de sodiu în SUA şi în jurul lumii este de aproximativ 3.400 de miligrame de sodiu pe zi, acest nivel fiind neschimbat de câteva decenii.

De curând, însă, cercetătorii au început să studieze consecinţele concrete ale nivelului diferit de sare din dietă, analizând rata atacurilor de cord, atacurilor cerebrale şi a deceselor, nu doar nivelul presiunii arteriale. Câteva rezultate au fost surprinzătoare.

Un studiu din 2008 analizat de comitetul de experţi, de exemplu, a alocat aleatoriu 232 de pacienţi italieni cu insuficienţă cardiacă în unul din două grupuri. Cele două grupuri aveau aceeaşi dietă, însă într-unul nivelul zilnic de sodiu era de 1.840 de miligrame, iar în celălalt era de 2.760 de miligrame. Cei care au consumat un nivel mai mic de sodiu au prezentat un număr de 3 ori mai mare al reinternărilor în spital – 30 faţă de 9 – şi de două ori mai multe decese – 15 faţă de 6 în grupul cu mai multă sare.

Un alt studiu, publicat în 2011, a urmărit 28.800 de persoane cu vârste mai mari de 55 de ani ce sufereau de hipertensiune arterială timp de 4,7 ani, analizându-le consumul de sodiu prin studierea urinei. Cercetătorii au descoperit că riscurile de a suferi de atac de cord, atac vascular cerebral, insuficienţă cardiacă şi de decese din cauze cardiace erau mai mari în rândul persoanelor care consumau peste 7.000 de miligrame de sodiu pe zi şi care consumau sub 3.000 de miligrame de sodiu pe zi.

Dr. Michael H. Alderman, un expert în efectele sodiului de la Albert Einstein College of Medicine, afirmă că un consum redus de sodiu are mai multe efecte fiziologice. Pe măsură ce nivelul sodiului din organism scade, nivelul trigliceridelor creşte, rezistenţa la insulină creşte şi activitatea sistemului nervos simpatic creşte la rândul său. Fiecare dintre aceşti factori poate duce la creşterea riscului de afecţiuni cardiace. „Toţi aceşti factori sunt nocivi. Un efect asupra sănătăţii nu poate fi prezis prin studierea unei singure consecinţe fiziologice, trebuie privit efectul în ansamblu”, a explicat dr. Alderman.

Reacţiile experţilor din lumea medicală în urma acestui raport sunt împărţite în funcţie de poziţia fiecăruia în dezbaterea asupra sării.

„Acest raport este tulburător. Cercetătorii au schimbat paradigma asupra acestui subiect. Până acum se vorba doar despre tensiunea arterială. Acum se spune că este mai complicat de atât. Raportul va avea un impact considerabil”, a comentat doctorul Alderman.

În schimb, Bonnie Liebman, director de nutriţie în cadrul Center for Science in the Public Interest, un ONG ce pledează împotriva consumului excesiv de sare, se teme că publicul va recepta mesajul greşit în urma acestui raport. „Ar fi păcat dacă lumea ar fi convinsă de acest raport că nivelul sării din alimentaţie nu contează”, a spus Liebman.

Dr. Brian L. Strom, preşedintele comitetului de experţi care a elaborat noul raport, afirmă că toate studiile realizate din 2005 până astăzi au fost mai riguros realizate decât cele realizate până atunci. Majoritatea noilor cercetări au arătat prezenţa unor efecte nedorite în cazul unui consum redus de sodiu, fără a identifica vreun beneficiu.

Dr. Strom afirmă că recomandarea de a consuma doar 1.500 de miligrame de sodiu pe zi nu a rezultat în urma unor studiu asupra efectelor asupra sănătăţii, ci este pur şi simplu nivelul minim de sodiu pe care îl poate consuma o persoană dacă mănâncă suficientă mâncare pentru a avea caloriile şi substanţele nutritive necesare într-o zi obişnuită. De asemenea, nivelul de 2.300 de miligrame a fost ales pentru că este cel mai mare nivel de sodiu care nu duce la creşterea tensiunii arteriale.

 

Ultimele stiri