duminică, septembrie 25, 2022

Un nou tratament revoluționar anti-COVID, care utilizează anticorpi monoclonali sotrovimab, a fost avizat de către Agenția Europeană a Medicamentului. Tratamentul este indicat persoanelor care nu au nevoie de oxigen suplimentar și nu sunt în pericol de a dezvolta o formă severă a bolii.

Comitetul pentru produse medicale de uz uman din cadrul Agenției Europene a Medicamentului a încheiat revizuirea unui studiu asupra utilizării anticorpilor monoclonali sotrovimab (științitic, denumiți VIR-7831 și GSK4182136) la pacienții COVID, pentru a putea oferi claritate la nivel european, care să ajute în luarea unor decizii la nivel național privind folosirea tratamentului înainte de a primi autorizarea de punere pe piață.

Te-ar mai interesa: Copiii cu malformații cardiace, șanse Zero la viaț...

Potrivit unui comunicat, Agenția Europeană a Medicamentului susține că sotrovimab poate fi folosit în tratarea adulților și adolescenților (cu vârste de peste 12 ani și cântărind cel puțin 40 de kilograme), care nu necesită oxigen suplimentar și nu sunt în pericol să dezvolte o formă severă a bolii.

Cum se administrează tratamentul cu anticorpi monoclonali sotrovimab?

Medicamentul se administrează prin perfuzie intravenoasă.

Recomandările EMA vin după ce a revizuit datele asupra calității și, de asemenea, cele referitoare la efectele sotrovimab asupra pacienților adulți cu forme ușoare de COVID, care nu au nevoie de oxigen suplimentar.

Te-ar mai interesa: Reghecampf a mers prea departe: Scandalul cu Anama...

O analiză provizorie a studiului arată că sotrovimab reduce riscul de spitalizare cu mai mult de 24 de ore sau deces cu 85% față de pacienții care au primit placebo: spitalizarea pentru mai mult de 24 de ore sau decesul au apărut la 1% (3 din 291) din pacienții care au primit sotrovimab și la 7% (21 din 292) din cei care au primit placebo.

În privința siguranței, majoritatea efectelor secundare sunt ușoare sau moderate. Se pot dezvolta reacții în urma administrării medicamentului prin perfuzie intravenoasă, inclusiv reacții alergice, iar pacienții necesită monitorizare.

Te-ar mai interesa: Criză sanitară. Medic: Pacienții NU se mai pot tre...

Recomandările EMA pot fi folosite de autoritățile sanitare naționale pentru a lua o decizie în privința utilizării sotrovimab înainte de a primi autorizație de punere pe piață.

Deși evaluarea curentă a fost încheiată, o altă procedură de revizuire, care a început pe 7 mai, este încă în desfășurare. Odată finalizată, aceasta va sta la baza emiterii autorizației de punere pe piață la nivel european.

Te-ar mai interesa: Declarații șocante! Dr. Streinu-Cercel rupe tăcere...

Ce sunt anticorpii monoclonali sotrovimab?

Sotrovimab (VIR-7831 and GSK4182136) este un anticorp monoclonal eficient împotriva coronavirusului responsabil pentru declanșarea infecției Covid-19. Un anticorp monoclonal este o proteină care se atașează de o structură numită antigen, acționând împotriva virusului SARS-CoV-2. Sotrovimab este conceput să se atașeze de proteina S (proteina țepușă) a coronavirusului, limitând capacitatea acestuia de a infecta celulele corpului.

Te-ar mai interesa: Ce ai văzut prima dată în imagine? Asta influențea...

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private