Sari la conținut

Un nou virus mortal amenință omenirea. Ce trebuie să știe românii care pleacă în vacanțe

pandemie
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Un nou virus mortal amenință omenirea. Medicul Carmen Dorobăț trage semnalul de alarmă și vine cu sfaturi prețioase pentru românii care pleacă în vacanțe.

„Nu trebuie să ne îngrijorăm, suntem departe de zona geografică unde e obișnuită o astfel de infecție, tropicală și subtropicală, deși boală a fost pusă în evidență în Germania. Acest virus determina o boală denumită după numele virusului, dar care face parte din febrele hemoragice, cum este de exemplu Ebola, cum este de exemplu febra galbenă.

Și se caracterizează prin manifestări cu febra, frison, dureri articulare, dureri musculare, la care apar manifestări hemoragice. Fiind vorba de o boală virală, nu discutăm încă de un agent antiviral. Tratamentul este infecțios, simptomatic obișnuit, la care se pot adaugă procedee de terapie intensivă în cazul celor gravi”, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț la Realitatea Plus.

Carmen Dorobăț, sfaturi pentru românii care merg în vacanțe

„Aș sfătui persoanele care pleacă în vacanță în zonele respective să aibă un sfat de la medicul infecționist în ceea ce privește posibilitățile de prevenție – vaccinuri, de a se proteja singuri”, a mai transmis medicul Carmen Dorobăț.

„Este categoria de zoonoze, s-a accentuat în ultimele decenii, ofensivei urbanizării și intersectării de medii umane și naturale. Animalele aflate într-o situație dificilă, se deplasează, are loc contactul cu omul și favorizează transmisiunea de boli care nu erau cunoscute la oameni”, a explicat și profesorul universitar Mircea Duțu, vicepreședinte al Comisiei de ecologie a Academiei Române, în cadrul emisiunii „Controversat”, moderată de Ionela Arcanu.

Ce este virusul Marburg?

Un văr al virusului Ebola, la fel de mortal, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), virusul Marburg a fost identificat pentru prima dată după ce 31 de persoane s-au infectat și șapte au murit în focare simultane în 1967 în Marburg și Frankfurt, Germania, și în Belgrad, Serbia.

Care sunt simptomele?

Virusul începe brusc cu:

  • febră
  • durere de cap intensă
  • dureri musculare

Aceasta este adesea urmată, trei zile mai târziu, de:

  • diaree apoasă
  • Dureri de stomac
  • greaţă
  • vărsături

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel