Sari la conținut

Diabet: semne în gură care semnalează că glicemia poate fi prea mare

Bauturi pentru diabet
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai bune băuturi pentru cei cu diabet zaharat de tip 2

Diabet: semne în gură care semnalează că glicemia poate fi prea mare.

Diabetul este diagnosticat destul de târziu în majoritatea cazurilor, deoarece oamenii nu reușesc să citească simptomele timpurii de debut. Unele dintre aceste simptome pot fi găsite în gură.

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge influențează procesul de vindecare. Dacă aveți glicemie crescută, tăieturile și rănile vor dura mai mult până se vindecă.

Primul pas al diagnosticului pentru orice afecțiune este urmărirea simptomelor cheie. Fie că este vorba de o răceală obișnuită sau gripă, boli de inimă sau diabet – unele simptome de bază ies în evidență pentru fiecare afecțiune.

Cele mai cunoscute simptome

Diabetul, o afecțiune care afectează milioane de oameni de pe tot globul și are ca rezultat nenumărate complicații de sănătate, este susținut și de o serie de simptome precum:

1. Sete excesivă

2. Urinări frecvente

3. Vedere încețoșată

4. Foame

5. Pierdere în greutate inexplicabilă

Semne în gură care semnalează că glicemia poate fi prea mare

Cu toate acestea, ați auzit vreodată că gingiile dvs. sau chiar limba ar putea indica și riscul de diabet? Oricât de ciudat sună, există câteva semne în gură care ar putea sugera diabetul.

Iată cinci semne în gură care ar putea semnala o glicemie prea mare:

Diabet: 1. Gură uscată

Producția de salivă în gură este influențată de nivelul zahărului din sânge. Dacă crește necontrolat, producția de salivă poate scădea și este posibil să simțiți uscăciune în exces în gură. În timp, același lucru poate duce la răni, ulcere și chiar carii.

2. Vindecarea lentă a tăieturilor și infecțiilor

Unul dintre numeroasele efecte secundare ale diabetului asupra sănătății dumneavoastră este un sistem imunitar lent. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge influențează procesul de vindecare și încetinesc recuperarea după tăieturi și răni externe. Același lucru este valabil și pentru sănătatea orală; în răni, ulcere și infecții durează prea mult până la sănătate, acestea ar putea fi un simptom al diabetului.

Diabet: 3. Afte

Persoanele cu diabet zaharat care iau medicamente antifungice au mai multe șanse de a dezvolta o infecție în gură sau pe limbă. Acest virus se dezvoltă pe baza nivelului ridicat de zahăr din sânge din saliva persoanelor cu diabet necontrolat.

4. Arsură la limbă sau la gură

Aftele și gura uscată ar putea fi responsabile pentru o afecțiune cunoscută sub numele de sindromul limbii arzătoare. Pacienții pot simți că le amorțește limba sau pot prezenta furnicături în gură. Se poate pierde și capacitatea de a gusta ca urmare a îmbătrânirii.

Diabet: 5. O respirație care miroase a „fructe fermentate”

Dacă respirația ta miroase a acetonă – un parfum similar cu cel al unui agent de îndepărtare a ojei – poate fi un semn al nivelurilor ridicate de cetone (acizii pe care ficatul tău îi produce) în sânge.

În cea mai mare parte, cei cu diabet de tip 1 sunt cei care raportează această problemă, dar acest lucru se poate întâmpla și persoanelor care suferă de diabet de tip 2 – mai ales dacă cineva dezvoltă o afecțiune gravă numită cetoacidoză diabetică (DKA).

Persoanele care urmează diete ceto, post și consum intens de alcool raportează, de asemenea, acest simptom.

Dacă observați aceste simptome, vă sugerăm să vă consultați cu medicul dumneavoastră de familie și să excludeți diagnosticul. Nivelul ridicat de zahăr din sânge nediagnosticat și/sau netratat poate provoca diabet și, dacă aveți glicemie crescută pentru o perioadă lungă de timp, poate duce, de asemenea, la leziuni permanente ale unor părți ale corpului, cum ar fi ochii, nervii, rinichii și vasele de sânge.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel