Sari la conținut

Un nutriționist de la Harvard divulgă cele 5 alimente pe care le consumă în fiecare zi pentru a-și îmbunătă memoria și concentrarea

sursa foto: arhiva doctorulzilei
creier uman

„În calitate de dietetician, le spun întotdeauna oamenilor să se gândească la creier ca fiind mintea din spatele tuturor – a gândurilor noastre, a memoriei, concentrarea, mișcările, respirația, bătăile inimii – și că anumite alimente îl pot ajuta pe om să-l facă mai puternic, mai clar și mai inteligent.”

Creierul și dieta noastră joacă, de asemenea, un rol cheie în longevitate. Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire, ceea ce mâncăm poate avea un impact direct asupra inflamației și stresului oxidativ din corpul nostru – ambele ne pot afecta riscul de boli neurodegenerative, inclusiv Alzheimer și Parkinson.

1. Ciocolata neagră

„Ciocolata neagră este plină de antioxidanți și flavanoli de cacao care ajută la menținerea sănătății celulelor creierului”, spune Naidoo pentru CNBC . „De asemenea, conține fibre pentru a ajuta la reducerea inflamației creierului și la prevenirea declinului cognitiv.”

Un studiu din 2020 a analizat modul în care ciocolata neagră și ciocolata albă pot afecta memoria tinerilor adulți sănătoși. Participanții cărora li sa dat ciocolată neagră au avut performanțe mai bune de memorie verbală la două ore după consumarea ciocolatei, comparativ cu grupul care a primit ciocolată albă.

Cercetătorii au sugerat că acest lucru se datorează conținutului mai mare de flavonoide al ciocolatei negre, „care poate îmbunătăți în mod acut funcția cognitivă la oameni”.

Ciocolata neagră  ar trebui să conțină cel puțin 70% cacao sau mai mult.

2. Fructe de pădure

„Fructele de pădure sunt pline de antioxidanți, fitonutrienți, fibre, vitamine și minerale”, spune Naidoo. „Acești nutrienți ajută la păstrarea memoriei, iar conținutul de fibre ajută la hrănirea microbilor din intestin pentru a reduce inflamația creierului.”

Ea sugerează să alegeți dintr-un sortiment de fructe de pădure roșii, albastre și negre. Căpșunile, de exemplu, sunt bogate în flavonoide și pot ajuta la încetinirea declinului cognitiv; afinele conțin diferite tipuri de flavonoide legate de prevenirea stresului oxidativ; și murele sunt surse grozave de antioxidanți, care ajută la sănătatea celulelor creierului.

3. Turmeric (cu piper negru)

Unul dintre ingredientele majore din pudra de curry, turmericul conține un compus numit curcumină, care este secretul din spatele beneficiilor sale de stimulare a creierului.

„Curcumina este o substanță antiinflamatoare puternică”, spune Naidoo. „Consumând-o, au descoperit studiile, poate ajuta la reducerea simptomelor de anxietate și la reducerea declinului cognitiv odată cu vârsta.”

Turmericul este bun singur, dar beneficiile pot fi mai puternice atunci când sunt combinate cu piper negru. Naidoo adaugă întotdeauna „un vârf de piper negru în turmeric, deoarece piperina – compusul din piper negru – activează curcumina și crește biodisponibilitatea creierului și a organismului”.

Puteți include turmeric și piper negru în dieta adăugându-l într-un fel de mâncare consistent de orez, o garnitură de cartofi, un latte cu lapte auriu sau niște fulgi de ovăz.

4. Frunze verzi


„Frunzele verzi sunt un element de bază în dietele sănătoase pentru creier, deoarece conțin acid folic, care este o vitamina B care susține dezvoltarea neurologică și funcția neurotransmițătorilor”, explică Naidoo. „Deficitul de acid folic a fost legat de simptomele crescute ale depresiei, precum și de îmbătrânirea cognitivă.”

Naidoo spune că verdețurile ei  preferate includ:

  • Voinicică
  •  Păpădie
  • Spanac
  • Chard elvețian
  • Nasturel

5. Alimente fermentate

Fermentarea presupune adăugarea alimentelor la o cultură de microorganisme care apoi se hrănesc cu zaharurile din alimente. Acest lucru creează alte produse, cum ar fi acidul lactic, care pot genera bacterii prietenoase cu intestinul.

„Avem ceea ce se numește o conexiune intestin-creier”, spune Naidoo. „Așadar, atunci când mâncăm alimente fermentate și ne creștem sănătatea intestinală, ne putem îmbunătăți și funcția cognitivă.”

 Alimente fermentate recomandate de Naidoo:

  • varză murată
  • Miso
  • Kombucha
  • Chefir
  • Iaurt

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel