Sari la conținut

Un obicei BANAL poate creşte periculos RISCUL de a face diabet

sursa foto: arviha Doctorul Zilei

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă asupra diabetului de tip 2. Cercetările au arătat că există o serie de factori de risc care pot declanşa boala, pe lângă moştenirea genetică.

Diabetul zaharat de tip 2 afectează capacitatea organismului de a procesa zahărul, împiedicând absorbția insulinei și având ca rezultat niveluri ridicate de zahăr în sânge. În timp, poate provoca leziuni grave, în special la nivelul nervilor și al vaselor de sânge. Pentru menținerea sub control a nivelului de zahăr în sânge trebuie respectate anumite reguli în ce priveşte stilul de viaţă.

Persoanele care dorm mai puțin de 6 ore, în pericol

Un nou studiu relevă că persoanele care dorm mai puțin de șase ore în fiecare noapte pot avea un risc cu 16% mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, chiar și atunci când mănâncă sănătos, sugerează cercetarea. Oamenii de știință spun că o alimentație sănătoasă nu poate compensa privarea cronică de somn.

O analiză a datelor de la aproape 250.000 de adulți din Marea Britanie sugerează că persoanele care dorm între trei și patru ore pe noapte pot avea un risc cu 41% mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, în comparație cu cei care dorm mai mult de șapte ore, în timp ce cinci ore sau mai puțin de somn au fost asociate cu un risc cu 16% mai mare.

Cercetătorii spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a valida constatările, dar subliniază că acest studiu sugerează faptul că o alimentație sănătoasă nu poate să compenseze singură privarea cronică de somn.

Profesorul Christian Benedict, cercetător în domeniul somnului la Universitatea Uppsala din Suedia, a declarat că aceste constatări „nu ar trebui să provoace îngrijorare, ci, dimpotrivă, să fie privite ca pe o readucere aminte a faptului că somnul joacă un rol important în sănătate”.

Studiul a analizat datele a aproape 250.000 de persoane din Marea Britanie

Pentru acest studiu, publicat în revista Jama Network Open, cercetătorii au analizat datele de sănătate a 247.867 de adulți din UK Biobank – o bază de date care conține înregistrări medicale și pe cele legate de stilul de viață a peste o jumătate de milion de persoane.

Cercetătorii au ajustat datele pentru factori precum etnia, statutul de fumător, utilizarea de antidepresive, indicele de masă corporală (IMC), tensiunea arterială, educația, statutul social și economic și activitatea fizică. Pe parcursul a 12 ani, 7.905 persoane au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2.

Studiile privind prelungirea somnului au demonstrat că indivizii au tendința de a consuma mai puțin zahăr și mai puține calorii, ceea ce probabil contribuie la o mai bună sănătate metabolică pe termen lung, spune profesorul Benedict.

Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

În general, s-a constatat că persoanele cu cele mai sănătoase diete au un risc cu 25% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, potrivit studiului. Dar cei care dormeau mai puțin de șase ore pe zi prezentau în continuare un risc crescut.

Prof. Benedict spune că ar putea exista mai mulți factori care să crească riscul de diabet zaharat de tip 2 în rândul persoanelor care dorm prost, cum ar fi „un stil de viață sedentar, o funcție musculară scheletică diminuată în reglarea nivelului de zahăr din sânge și modificări nefavorabile ale microbiotei (bacteriilor) intestinale”.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel