miercuri, septembrie 28, 2022

Un studiu suedez despre utilizarea telefoanelor mobile a scos la iveală o legătură între expunerea la radiaţii electromagnetice şi riscul tumorilor la creier.

Telefoanele mobile emit o formă de radiaţii electomagnetice neionizate care pot fi absorbite de celulele şi ţesutul din zona cu care vin în contact, precum capul şi gâtul.

Risc de 300% pentru utilizarea pe termen lung

Acest nou studiu sugerează că persoanele care folosesc telefoane mobile pentru mai mult de un îşi cresc cu 70% riscul de cancer la creier. Cei care folosesc telefoane mobile pentru mai mult de 25 de ani, riscul creşte cu 300%

Te-ar mai interesa: Vlad Ciurea: beți această licoare primul lucru dim...

12 ani, timp de 5-6 ore pe zi, a vorbit la telefonul mobil italianul Innocente Marcolini, diagnosticat cu tumoră la creier

Anul trecut, justiţia italiană a dat câştig de cauză unui om de afaceri de 60 de ani, care susţine că a făcut o tumoră pe creier din cauza celularului, dă din nou apă la moară teoriei care acuză telefoanele mobile de efecte nocive asupra sănătaţii. Experţi români, dar şi instituţii prestigioase, precum Organizaţia Mondială a Sănătaţii, recomandă precauţie în folosirea telefoanelor mobile, mai ales când vine vorba despre copii.

„Radiaţii posibil cancerigene”

Te-ar mai interesa: Cu acest medicament ieftin vindecaţi garantat infe...

La jumătatea anului trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a încadrat radiaţiile provenite de la telefoanele mobile în categoria „posibil cancerigene”. Cafeaua şi DTTul sunt în aceeaşi categorie. A fost pentru prima dată când această instituţie are o reacţie clară, dat fiind faptul că studiile realizate de-a lungul vremii au prezentat concluzii diametral opuse: unele au arătat că mobilul este inofensiv, altele că determină dezvoltarea de tumori maligne. Preşedintele grupului de cercetare care a impus decizia OMS, Jonathan Samet de la Universitatea din California de Sud, SUA, a declarat că datele existente sunt suficient de puternice pentru a încadra efectele vorbitului la mobil în categoria 2B, de risc crescut de cancer.

Te-ar mai interesa: Care sunt criterile după care ne alegem stomatolog...

Violeta Calotă, fizician la Institutul Naţional de Sănătate Publică, a declarat pentru EVZ că datele de la OMS nu sunt neaparat motiv de îngrijorare. „OMS arată că e posibil să existe un risc, însă e nevoie de studii pe termen lung pentru concluzii mai clare. Totuşi, ca precauţie, ar fi bine să limităm expunerea la aceste radiaţii”. Nu în ultimul rând, protejaţi copiii: cu cât sunt mai mici, cu atât influenţa e mai nocivă.

Te-ar mai interesa: Băutura din plante cu 5 ingrediente pe care o poți...

Oncologul american Nick Tate, fost purtător de cuvânt al American Cancer Society, spune că în absenţa unei dovezi definitive care înlătură orice suspiciune legată de mobile, ele ar trebui folosite cu moderaţie, mai ales de copii. Medicul recomandă: ^ Folosiţi o cască cu fir şi microfon extern sau o perche de căşti fără fir, precum dispozitivele cu Bluetooth;

  • Folosiţi telefonul pe difuzor, pentru a-l ţine la distanţă de cap;
  • Învăţaţi copiii să trimită mesaje în loc să sune. Cu cât sunt mai mici, cu atât influenţa e mai nocivă;
  • La volan, folosiţi un dispozitiv fără fir cu antena în afara maşinii;
  • Dacă semnalul e slab, închideţi telefonul şi sunaţi când revine. Telefonul emite radiaţii puternice când caută semnal

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private