Sari la conținut

Un obiect pe care îl porți tot timpul cu tine îți poate provoca un accident vascular cerebral. Iată cum să te ferești

Cei care nu reușesc să se odihnească suficient, au un risc crescut accident cerebral vascular (AVC). Legătura dintre AVC și insomnie este și mai strânsă în cazul tinerilor, care sunt de opt ori mai predispuși să sufere un AVC, dacă nu dorm destul.

Unul dintre principalele motive pentru care nu reușiți să adormiți este că țineți telefonul mobil lângă pat.

Experţii de la Sleep School din Londra avertizează că somnul este grav afectat de prezenţa telefoanelor mobile sau a altor aparate electronice.

Multe persoane folosesc tableta sau telefonul mobil chiar înainte să adoarmă. Lumina albastră emisă de ecranele acestor aparate afectează ritmul circadian al organismului, care pare să nu mai facă diferenţa corectă între zi şi noapte.

Iată ce trebuie să faceți ca să adormiți și să aveți un somn de calitate:

1. Dormiți singuri când sunteți foarte obosiți.
2. Evitați să citiți, să vă uitați la televizor sau să vă faceți griji înainte de a vă băga în pat. Sunt factori care determină corpul și creierul să asocieze patul cu astfel de activități, nu cu somnul.
3. Desfășurați o mică rutina înainte de culcare. Faceți mici lucruri înainte de a vă băga în pat: o baie scurtă și relaxantă sau o lectură de zece minute. Conectarea acestor activități cu somnul vă va face să dormiți mai bine.
4. Folosiți dormitorul doar pentru somn sau activitate sexuală.
5. Dacă nu puteți adormi după 15 minute, mergeți în altă cameră și reveniți în dormitor doar când vă este somn. Puteți repeta acest lucru de câte ori este necesar.
7. Culcați-vă și sculați-vă la aceeași oră în fiecare zi, chiar și la sfârșit de săptămână. Acest lucru ajută corpul să dezvolte o cronogramă a somnului.
8. Evitați sau limitați siestele pentru că tulbură ritmul normal al somnului. Dacă vreți să dormiți după amiaza, să nu fie mai mult de 30 minute și nu după orele 15.00.
9. Evitați consumul de cafeină, băuturi energizante și nicotina înainte de culcare.
10. Evitați mesele abundente sau consumul de apă înainte de culcare.
11. Temperatura din dormitor trebuie să fie potrivită și să fie cât mai puțin lumină.
12. Aveți grijă ca dormitorul să fie departe de zgomote. Dacă zgomotul este o problemă, folosiți ceva pentru a-l acoperi precum un ventilator sau dopuri de urechi.
13. Mâncați ușor înainte de culcare. Este suficient un pahar cu lapte și câțiva biscuiți alături.
14. Faceți exerciții fizice zilnic, dar nu înainte de culcare.
15. Încercați să vă relaxați înainte de culcare. De exemplu, după o masă ușoară treceți pe hârtie timp de 30 de minute lucrurile pe care le-ați făcut sau care vă așteaptă pentru a doua zi.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel