Sari la conținut

Un pas mai aproape de normalitate. Rata de vaccinare este în creștere, cu aproximativ 3,7 milioane de persoane care au primit cel puțin o doză de ser anti-COVID

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pandemia de coronavirus

În urma facilitării campaniei de imunizare anti-COVID, rata de vaccinare este în continuă creștere. În prezent, România este singura țară care permite vaccinarea fără programare, modificare ce a asigurat succesul din ultima vreme, la nivel național. 

Experții în sănătate au observat un trend ascendent în privința imunizării, cu aproximativ 3,7 milioane de persoane care au primit cel puțin o doză de ser. De asemenea, aproape 2,49 milioane de persoane au primit ambele doze.

Rata de vaccinare, în continuă creștere

Potrivit Rador, crește rata de vaccinare în țară. Municipiul Cluj-Napoca înregistrează acum cel mai ridicat nivel, 40% din populație a făcută cel puțin o doză din cele patru seruri folosite în România. Şi în București sunt vaccinați mai bine de o treime din locuitori, aproape de 34%. Şi, ca medie județeană, Clujul este pe primul loc, cu 30% din populație vaccinată, însă un ritm bun se consemnează și în Sibiu, Brașov sau Timiș, toate cu procente de peste 23%, indică datele prezentate de coordonatorul campaniei naționale de imunizare, Valeriu Gheorghiță.

El a explicat că în nord-estul și sudul țării rata de vaccinare este mult mai scăzută, printre altele, din cauza nivelului de îmbătrânire a populației și a fenomenului de dezinformare, care este perceput mai amplu, dar și din motive ce țin de practica religioasă a fiecărei persoane în parte, statutul social și profesional.

3,7 milioane de persoane care au primit cel puțin o doză

Peste 3,7 milioane de persoane au primit până acum cel puțin o doză de ser anti-COVID, iar aproape 2,49 milioane au făcut și rapelul. Autoritățile organizează noi acțiuni menite să crească numărul celor imunizați. La Craiova este în plină desfășurare maratonul de vaccinare, iar la sfârșitul săptămânii astfel de evenimente vor fi organizate la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Iași, Constanța, Ploiești și Petroșani.

Medicul Valeriu Gheorghiță a estimat că în luna august va începe și vaccinarea tinerilor între 12 și 15 ani și s-a arătat încrezător că părinții îşi vor da acordul pentru imunizarea copiilor. El a precizat că livrările de vaccinuri programate până în toamnă permit accesul oricui la imunizare.

„Între 12 şi 15 ani, vorbim de circa 800.000 de persoane eligibile. Nu e un număr foarte mare, deci putem asigura practic 1,6 milioane de doze, sută la sută acoperire vaccinală, mai ales că nu vorbim de un dozaj diferit sau de o schemă diferită, același tip de vaccin se poate folosi fără nicio problemă.

Din datele furnizate de compania Pfizer, probabil că din luna iulie, dar nu știm dacă vom și primi aceste doze, vaccinul va fi deja reconstituit şi nu va mai fi nevoie de reconstituire cu ser fiziologic; se extrag doar dozele 0.3 mililitri din flaconul deja reconstituit”, declară Valeriu Gheorghiță.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel