miercuri, ianuarie 27, 2021

Noul coronavirus nu poate supraviețui pe aceste suprafețe. Au fost destule afirmaţii ale unor cercetători potrivit cărora coronavirusul ar trăi pe suprafeţe până la 48 de ore. Bernard Roizman, profesor de virusologie la Departamentul de Microbiologie, Genetică Moleculară şi Biologie Celulară la Universitatea din Chicago, spune însă că, din experienţa sa, „atunci când suprafeţele sunt complet uscate, virusurile nu pot supravieţui“.

Noul coronavirus nu poate supraviețui pe aceste suprafețe. „Prin urmare, dacă o suprafaţă este complet uscată de lumina soarelui, virusurile nu vor supravieţui şi nici nu vor putea infecta. Doar o suprafaţă umedă permite virusului să supravieţuiască. În general, bacteriile au aceeaşi problemă. Cu mâinile e diferit, le punem pe faţă, pe gură. Virusurile nu pot trăi pe suprafeţe solide în timpul zilei”.

Profesorul Bernard Roizman se îndoieşte de existenţa unei legături între vremea călduroasă şi scăderea cazurilor de coronavirus: „Când respirăm pe gură, sunt particule ce se transmit de la persoană la persoană. Şi aceste particule au o durată de viaţă. Iar pe perioada verii, durata lor de viaţă e mai scurtă. Dar nu văd vreo conexiune între coronavirus şi efectul vremii călduroase”, a spus reputatul virusolog.

Cu privire la eficienţa actualelor tratamente pentru coronavirus la care se lucrează, profesorul Roizman spune că „sunt anumite virusuri pentru care nu există vreun vaccin“:

„Să luăm, de exemplu, virusul herpesului. Nu există vaccin care să funcţioneze pentru herpes. Aşa că nu m-ar surprinde dacă nu se va găsi niciun vaccin care să meargă pentru coronavirus. Dar sunt optimist, pentru că metodologiile sunt diferite”, a afirmat profesorul.

Profesorul Bernard Roizman, un virusolog de talie mondială, născut la Chişinău şi plecat în SUA în 1947, predă încă la Universitatea din Chicago, chiar dacă are 91 de ani. Este profesor de virusologie la Departamentul de Microbiologie, Genetică Moleculară şi Biologie Celulară la Universitatea din Chicago, unul dintre fondatorii Societăţii Americane de Virusologie şi membru al Academiei Naţionale de Ştiinţe a SUA. El vorbeşte, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, despre noul coronavirus.