duminică, decembrie 6, 2020
Irina Lungu

Directorul Institutului de Boli Infecțioase din Marsilia oferă voluntarilor un tratament experimental împotriva COVID-19.

La Marsilia, cateva sute de oameni așteaptă în fața Institutului Mediteraneean de Boli Infecțioase, după ce unul dintre cei mai reputați cercetători francezi a anunțat aseară că testează pe oricine prezintă simptome specifice de contractare a COVID-19 și le prescrie tratamentul experimental cu o moleculă antimalarie. Inițiativa sa a astârnit o vie polemică în lumea medicală a Franței, copleșită de lupta cu epidemia.

Radio România Actualități a prezentat această informație prin corespondenţă de la Paris.

De la apariția noului coronavirus în China, profesorul Didier Raoult, directorul Institutului de Infecțioase din Marsilia apără folosirea hidroxiclorochinei, medicament utilizat împotriva malariei, combinat cu un antibiotic special, ca tratament anti COVID-19. După ce, ieri, ministrul francez al sănătății a anunțat lansarea unui studiu clinic european pe 3.200 de pacienţi din cel puţin şapte ţări, privind testarea a patru tratamente experimentale, între care şi hidroxiclorochina, profesorul marsiliez a anunțat că îi așteaptă de astăzi, la Instiut, pe cei care tușesc sau au febră mare să le facă testul de depistare și apoi să le dea tratamentul său, fără să mai aștepte rezultatele studiului european, iar voluntarii nu lipsesc.

Peste 200 de pacienţi au format o coadă lungă, azi dimineaţă, în faţa Institutului, cu respectarea relativă a distanței barieră, pentru a se supune testelor. Autoritățile sanitare din Franța spun că studiul profesorului Raoult a permis obţinerea unor rezultate interesante, însă recomandă prudență, ținând cont şi de toxicitatea acestei substanțe care poate da numeroase reacții adverse gastro-intestinale, cerebrale,  cardiovasculare și nu numai. Există, de asemenea, mari rezerve în rândul lumii medicale, care consideră că studiile realizate de cercetătorul din Marsilia pe un grup de doar 24 de pacienţi nu răspund tuturor criteriilor necesare.

Parteneri