marți, august 9, 2022

Un simplu test de sânge, dezvoltat de o echipă de cercetători din Marea Britanie, ar putea ajuta la detectarea și diagnosticarea mai timpurie a cancerului ovarian.

Cancerul ovarian este detectat, de obicei, printr-un examen pelvian, o ecografie transvaginală și un test de sânge pentru o proteină numită antigenul 125 al cancerului (CA-125). Dar nivelurile ridicate ale acestei proteine nu sunt neapărat un indiciu al cancerului – pot fi ridicate din orice cauză, de la sarcină și menstruație până la endometrioză.

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: Ce tip de pâine să alegem și de...

Autorul principal al studiului, Chloe E. Barr, MBChB, cercetător clinic în ginecologie în cadrul Diviziei de Științe ale Cancerului de la Universitatea din Manchester, a declarat pentru Verywell că echipa sa caută să îmbunătățească acuratețea diagnosticului CA-125 în asistența medicală primară pentru a se asigura că rezultatele negative sunt cu adevărat negative.

Noul test de sânge care face obiectul investigației lui Barr caută prezența unei proteine diferite care se găsește în sânge, numită proteina 4 a epididimului uman (HE4). Primele rezultate publicate în revista Cancers arată că analiza HE4 alături de CA-125 poate permite o detectare mai precisă a cancerului ovarian.

Te-ar mai interesa: Horoscop: Ce plantă ți se potrivește în funcție de...

Diagnosticul este pus prea târziu

Deoarece chiar și cele mai comune simptome pot fi vagi și ușor de respins, cancerul ovarian este dificil de detectat. Cercetătorii caută teste mai bune pentru acest cancer insidios, astfel încât să poată fi diagnosticat în stadii mai timpurii și mai ușor de tratat.

Cele mai frecvente semne ale cancerului ovarian:

  • Balonare
  • Dureri pelviene sau abdominale
  • Dificultate în a mânca sau senzație de sațietate rapidă
  • Nevoie urgentă sau frecventă de a urina

Echipa de cercetare din Marea Britanie a raportat utilizarea HE4 singur și în combinație cu CA-125 pentru a vedea dacă a îmbunătățit detectarea cancerului ovarian într-o populație mică de 1.229 de paciente. Grupul de studiu a fost format din femei care prezentau simptome de cancer ovarian.

Te-ar mai interesa: Reputat medic neurolog: aceasta este boala secolul...

Deoarece grupul de paciente era mic, cercetătorii au evaluat, de asemenea, probe de sânge de la 81 de femei care erau deja tratate pentru cancer ovarian.

Conform cercetărilor, combinația dintre testarea nivelurilor HE4 și a nivelurilor CA-125, împreună cu un instrument de evaluare a screeningului numit Risk of Ovarian Malignancy Algorithm (ROMA), a îmbunătățit detectarea. Acest lucru a fost valabil mai ales în cazul femeilor sub 50 de ani, un grup în care diagnosticarea cancerului ovarian este mai dificilă.

Te-ar mai interesa: Băutura banală care ar putea reduce simptomele end...

Cum se diagnostichează cancerul ovarian?

Sunt necesare mai multe cercetări privind utilizarea unui test pentru determinarea nivelului de HE4. Dar dacă rezultatele sunt validate, „există posibilitatea ca, în viitor, HE4 să fie luat în considerare pentru a fi utilizat de către [medicul de familie] în plus față de CA-125 la femeile cu simptome de cancer ovarian”, a declarat Barr.

Barr a precizat că echipa sa nu preconizează că testele de sânge HE4 vor fi folosite ca instrument de screening pentru cancerul ovarian.

Te-ar mai interesa: Simptome ale piciorului diabetic: semne ascunse al...

„Nu există suficiente dovezi în prezent pentru a sugera că ar fi util în acest fel.”, a spus ea. „Studiul nostru a evaluat doar markerul la femeile simptomatice ca instrument de diagnosticare”.

Cancerul ovarian este al zecelea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor și a cincea cauză principală de deces prin cancer la femei.

Va fi util acest test?

Experții avertizează să nu pună prea mult preț pe un nou test de diagnosticare a cancerului ovarian în acest stadiu.

„Cred că trebuie să fim foarte precauți în acest moment în a spune că acest test ar putea fi util sau eficient în detectarea cazurilor de cancer ovarian”, a declarat Emily M. Ko, MD, profesor asistent și director asociat de bursă al Diviziei de Oncologie Ginecologică de la Universitatea din Pennsylvania.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private