luni, martie 27, 2023

Demența poate afecta capacitatea de judecată a unei persoane, determinând-o să facă alegeri potențial nesigure atunci când se îmbracă.

Demența este un grup de simptome legate de deteriorarea continuă a creierului. Din acest motiv, ea este asociată mai frecvent cu persoanele în vârstă, însă poate afecta și persoanele tinere.

Deși nu există un tratament, este vital ca orice semn de avertizare să fie detectat cât mai curând posibil pentru a se asigura că persoana afectată poate primi ajutorul de care are nevoie.

Te-ar mai interesa: „Cine e bărbatul care împingea căruciorul băiatulu...

Dacă ni s-ar cere să descriem demența, mulți dintre noi s-ar gândi imediat la probleme de memorie.

Deși acestea sunt semnele cheie ale acestei afecțiuni, există și alte modificări comportamentale de care trebuie să fim atenți.

Pentru a vă ajuta să vă dați seama dacă o persoană dragă suferă de demență, Societatea Alzheimer din Canada enumeră simptome comune la care trebuie să fiți atenți. Printre acestea se numără afectarea judecății.

Acest lucru ar putea determina o persoană să facă alegeri greșite care i-ar putea pune în pericol siguranța.

Potrivit societății, acest lucru include purtarea de haine groase într-o zi călduroasă – ceea ce ar putea duce la un accident vascular cerebral provocat de căldură.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la ZAHĂR...


Simptome ale demenței

În document se spune: „Nu recunoașteți, dumneavoastră sau persoana pe care o cunoașteți, ceva care poate pune în pericol sănătatea și siguranța?

„Din când în când, oamenii pot lua decizii discutabile, cum ar fi amânarea consultării unui medic atunci când nu se simt bine.

„Cu toate acestea, o persoană care trăiește cu demență poate suferi schimbări în ceea ce privește judecata sau luarea deciziilor, cum ar fi faptul că nu recunoaște o problemă medicală care necesită atenție sau că poartă haine grele într-o zi călduroasă.”

Te-ar mai interesa: Tratament inovator pentru pacientele cu cancer de ...

Dacă aveți îndoieli în această privință, societatea vă recomandă să vorbiți cu un medic.

Pierderi de memorie care afectează abilitățile de zi cu zi – O persoană care trăiește cu demență poate uita lucruri mai des sau poate avea dificultăți în a-și aminti informații învățate recent.

Dificultăți în îndeplinirea unor sarcini familiare – O persoană care trăiește cu demență poate avea dificultăți în îndeplinirea unor sarcini care i-au fost familiare toată viața, cum ar fi pregătirea mesei sau jucarea unui joc.

Te-ar mai interesa: Anticiparea morții subite. Medicii pot detecta ace...

Probleme cu limbajul – O persoană care trăiește cu demență poate uita cuvinte simple sau poate înlocui cuvintele astfel încât ceea ce spune este greu de înțeles.

Dezorientarea în timp și spațiu – Persoanele care trăiesc cu demență se pot pierde pe propria stradă, fără să știe cum au ajuns acolo sau cum să se întoarcă acasă.

Probleme cu gândirea abstractă – O persoană care trăiește cu demență poate avea dificultăți semnificative cu astfel de sarcini din cauza pierderii înțelegerii a ceea ce sunt numerele și a modului în care acestea sunt folosite.

Te-ar mai interesa: Băutura minune! Ce efect incredibil are ceaiul din...

Pierderea lucrurilor – Oricine poate rătăci temporar un portofel sau cheile. Cu toate acestea, o persoană care trăiește cu demență poate pune lucrurile în locuri nepotrivite.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private