sâmbătă, iunie 10, 2023

Neurologii au descoperit un simptom vocal precoce al bolii Parkinson.

Cercetările efectuate în laboratorul profesorului Julie E. Miller au identificat o legătură între o genă a bolii Parkinson și problemele vocale.

Profesorul Miller, de la Universitatea din Arizona, a declarat că o voce moale și monotonă apare adesea mult mai devreme – uneori cu zeci de ani – înainte de apariția problemelor legate de mișcare.

Studiul, din care au fost trase concluziile, s-a bazat pe păsări de tip zebra finch.

Păsările cântătoare, cum ar fi cinteza zebră, au un creier care se ocupă de vorbire și limbaj într-un mod organizat în mod similar cu cel al oamenilor, au remarcat cercetătorii.

Păsările cântărețe cărora li s-a administrat gena asociată cu Parkinson au cântat mai puțin decât păsările de tip zebra finch cărora nu li s-a administrat gena.

Mai mult, păsările cântărețe modificate genetic au cântat mai puțin la începutul unei sesiuni de cântece, vocalizele lor au fost mai moi și mai scurte.

Aceste constatări susțin cercetările anterioare furnizate de oamenii de știință de la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California.

Aceștia au descoperit că metodele lor automate de screening ar putea prezice până la 90 la sută din vocile celor care au boala Parkinson.

Parkinson’s UK, o organizație caritabilă informativă, a explicat: „Modificările din creier la persoanele cu Parkinson înseamnă că mișcările devin mai mici și mai puțin puternice decât înainte.


Un simptom neobișnuit al bolii Parkinson

„Acest lucru poate duce la probleme cu vorbirea și comunicarea. Problemele pot fi legate de asigurarea că vocea este suficient de puternică, de o pronunție suficient de clară și de obținerea unui ton corect al vocii.

Persoanele care suferă de Parkinson ar putea constata că discursul lor este greoi sau neclar.

Uneori, persoanei afectate de această afecțiune i se poate părea greu să își controleze ritmul vorbirii.

Modificările vocii pot include sunetul:

  • instabilă și plată
  • Respiratorie, ca și cum ați suspina și ați vorbi foarte încet
  • Mai profundă decât înainte
  • Răgușită, ca și cum ar fi o persoană care are dureri de gât.

Mai frecvent, o persoană care dezvoltă Parkinson are probabil o voce mai „liniștită”.

Parkinson’s UK adaugă: „Adesea, persoanele cu Parkinson nu își dau seama că vorbesc mai încet.”

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private