Sari la conținut

Un singur leac pentru noduli, chisturi, cancer de ficat, stomac, piele, rinichi sau colon, artrite, reumatism

Buxus sempervirens este un arbust sau un arbore mic care aparține familiei Buxacece, o familie foarte mică de doar șase genuri și aproximativ treizeci de specii, strâns înrudită cu familia Spurge – Euphorbiaceae.

Doar această specie veșnic verde a fost folosită în medicină. În afară de cimiș, mai este cunoscut și sub denumirea de cimiș caucazian, cutie europeană, cimiș francez, cimiș persan, cimiș turcesc, cutie, cimiș, cimiș, cimiș, cutie comună, cimiș comun, cimiș englezesc.

Planta este originară din pădurile deschise și dealurile stâncoase din sudul Europei, nordul Africii și vestul Asiei. Este aristocratul grădinilor formale. Soiurile pitice, cunoscute sub denumirea de cimiu englezesc, sunt utilizate pe scară largă ca plante de margine, gard viu și de fundație. Soiurile mai mari, cunoscute sub numele de cibis american, sunt folosite ca paravane, fundații și plantații formale.

Descrierea plantei

Cimișul este un arbust rotunjit până la lat rotunjit sau un copac mic, care poate crește până la aproximativ 12 până la 15 picioare în înălțime, rareori depășind 20 de picioare atunci când este lăsat netulburat sau netăiat. Cimișul se comporta cel mai bine la umbra parțială, dar va tolera plin soare.

Solurile trebuie să fie bine drenate, organice, ușor acid până la pH neutru și fertile. Planta are un sistem radicular dens, care formează o plasă de rădăcini subțiri, galbene.

Trunchiul are un diametru de 6 inci acoperit cu o scoarță rugoasă, maro-gălbuie și încrețită. Tulpina este strâmbă. Ramurile sunt erecte până la răspândirea, pubescente canucite când sunt tinere.

Frunze

Frunzele sunt îngust lanceolate sau alungite-eliptice, 1,2-5,5 cm lungime, 0,5-1,2 cm lățime, ovate, întregi, netede, groase, coriacee și verde închis. Frunzele sunt verde lucios închis deasupra și verde-gălbui dedesubt. Are un miros deosebit, destul de neplăcut și un gust amar și oarecum astringent.

Floare

Planta de cimiș este formată din flori mici, galben-verzui. Are o floare feminină în centru înconjurată de mai multe flori masculine în aceeași inflorescență. Înflorirea are loc în mod normal între aprilie și mai.

Fructe

Fructul este capsulă triloculară, ovoid-alungită, maro nuc, lungă de 8 mm și diametru de 5 mm, coarnele lungi de 2 mm, în poziție verticală conținând câteva semințe mici. Fructele sunt verzi când sunt tineri devin maro pe măsură ce se maturizează. Semințele sunt alungite, 4 mm lungime și 3 mm lățime.

Utilizări tradiționale și beneficii ale plantei de cimiș

 • Frunzele și coaja sunt alterative, antireumatice, catartice, colagoge, diaforetice, febrifuge, oxitocice și vermifuge.
 • Frunzele au fost folosite ca înlocuitor de chinină în tratamentul malariei.
 • Tinctura de cimiș a fost folosită ca tonic amar și antiperiodic, a avut, de asemenea, o reputație de vindecare a lepră.
 • Uleiul volatil distilat din cimiș a fost recomandat in cazurile de epilepsie.
 • Uleiul a fost folosit pentru  pentru durerea de dinți.
 • Un ulei esențial obținut din plantă este folosit în stomatologie.
 • Din plantă se face un remediu homeopat.
 • Este utilizat pe scară largă în tratamentul reumatismului.
 • Decoctul a fost sugerat de unii scriitori ca o aplicație pentru a promova creșterea părului.
 • În vremurile anterioare, cimișul era ingredientul activ dintr-un remediu faimos cândva pentru mușcătura unui câine nebun.
 • Cimișul a fost folosit anterior pentru a trata febra persistenta si recurenta (malaria), guta, reumatismul, infectiile tractului urinar, viermii intestinali, problemele cronice ale pielii, sifilisul si hemoroizii.
 • Hipocrate, Dioscoride și Pliniu le recomandă în diaree.

Utilizări culinare

 • Frunzele au fost folosite în Franța ca înlocuitor pentru hamei (Humulus lupulus) la fabricarea berii.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel