vineri, august 19, 2022

Comisia Europeană a emis un avertisment cu privire la o serie de produse și suplimente ce au în compoziția lor substanța monakaolina k.

Potrivit noului regulament al Comisiei Europene, se interzice administrarea unei doze mai mari de 3mg de monakaolin. Solicitarea Comisionei Europene vine în urma unei cercetări prin care s-a constat că mai multe state memebre UE comercializează produse și suplimnete care folosesc monakaolina k în cantități mari.

Te-ar mai interesa: Ce să mănânci la cină ca să arzi calorii în timp c...

Ingerată în cantități mari și combinată și cu alte medicamente, monakolina poate provoca probleme digestive, hepatice sau ale sistemului nervos central.

”Autoritățile europene, care sunt îndreptățite pe siguranța alimentară au considerat ca monakolina sub forma de lactona este identica cu lovastatină, o substanță activă din mai multe medicamente autorizate în spațiul UE”, spune Răzvan Mihai Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului.

Pentru a evita posibile reacții adverse, Comisia Europeană recomandă consumul a maxim 3 miligramde de monakaolina k.

”Exista un regulament european adoptat pe 1 iunie, acest an, care a intrat in vigoare pe 12 iunie, care modifică o reglementare deja in vigoare, în ceea ce privește cantitatea maximă de aport de monakoline din orezul fermentat cu drojdie roșie”, mai spune Răzvan Mihai Prisada.

Te-ar mai interesa: Țara în care tinerii sunt îndemnați să bea mai mul...

Medicii observă o creștere a valorilor colesterolului încă din copilărie

Monakolina k se regăsește în special în pastilele pentru reducere colesterolului.

”Ne confruntam cu o creștere a colesterolului de la vârste foarte mici și atunci trebuie să existe o soluție nealopată, în special pentru copii și pentru tineri, și o variantă bună ar fi această monakolină”, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu.

”S-a constatat, în urma cu mai mulți ani, că populația din Asia care consumă preponderent orezul nu are valori ridicate ale colesterolului și atunci, plecând de la acest lucru, s-a ajuns la faptul că în drojdia de orez roșu se găsește această substanță, monakolina k, care, administrată ca medicament, ține nivelurile colesterolului la valorile fiziologice”, susține și Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Te-ar mai interesa: Doamnelor, aceste exerciții să NU vă lipsească din...

„Ca și mecanism de acțiune, monakolina K reduce sinteza de colesterol în celulele ficatului scăzând nivelul de colesterol sanguin cu valori modeste, deci scăderea colesterolului poate fi făcută cu monakolina, nu pe perioade lungi de timp”, explică Doina Dimulescu, cardiolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private