joi, iunie 30, 2022

Un nou test de sânge ar putea fi primul care detectează semnele precoce de avertizare pentru preeclampsie — o afecțiune gravă și uneori mortală în timpul sarcinii, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford.

Experții din spatele cercetării sugerează că testul ar putea salva vieți, deoarece multe diagnostice de preeclampsie sunt diagnosticate mult prea târziu.

Te-ar mai interesa: Măsură de urgență. Ce se întâmplă cu băuturile cu ...

Dacă este verificat și aprobat, testul ar putea fi primul care să prezică debutul viitor al preeclampsiei la începutul sarcinii. Acest lucru le-ar oferi medicilor timp să reducă riscul pacientului de a dezvolta afecțiunea, care afectează una din 25 de sarcini în Statele Unite.


Ce este preeclampsia?

Preeclampsia este o afecțiune marcată de hipertensiune arterială combinată cu niveluri crescute de proteine în urină. Poate duce la naștere prematură, precum și la alte complicații, de la probleme renale și hepatice la mame până la greutate mică la naștere la bebeluși.

Preeclampsia apare de obicei după 20 de săptămâni de sarcină, dar poate apărea și după o sarcină.

Te-ar mai interesa: Când să vă faceți griji pentru o durere de stomac?...

Cu tratament, majoritatea gravidelor cu preeclampsie nasc copii sănătoși.

Cum funcționează un test de detectare precoce a preeclampsiei?

Testul de sânge al cercetătorilor de la Stanford examinează ARN-ul fără celule (cfRNA) al unui pacient pentru prezența a 18 gene. Cu cât sunt mai multe gene prezente în rezultatele testelor, cu atât este mai mare riscul de preeclampsie.

De-a lungul unei sarcini, nivelurile cfRNA se pot schimba în moduri previzibile care oferă o perspectivă asupra sănătății fătului. Prin testarea nivelurilor cfRNA din sânge, cercetătorii pot căuta indicatori ai riscului de preeclampsie.

Te-ar mai interesa: Oana Zăvoranu, scandal cu managerul Spitalului Col...

„Când suferi de preeclampsie, ai probleme cu creierul, ficatul, placenta”, a spus Cherry – unul dintre cercetătorii din grupul de cercetare. „ARN-ul fără celule este unul dintre aceste lucruri care vă permite de fapt să vedeți mai departe ce se întâmplă în mai multe sisteme ale corpului printr-un singur izolat.”

Testul poate fi administrat încă din 5 săptămâni de gestație și înainte de apariția simptomelor. Scopul este ca acest test să devină în cele din urmă parte a practicii standard pentru toate sau majoritatea pacientelor gravide, a spus Cherry.

Te-ar mai interesa: Pericolul ascuns al expunerii la soare. În 10 minu...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private