Sari la conținut

Un tip de cereale crește riscul de boli cardiovasculare 

Oamenii de știință au realizat un nou studiu pentru a afla ce tipuri de cereale poate creșteriscul de boli cardiovasculare . Ei au descoperit că cereale rafinate pot îmbolnăvii oamenii de inimă. În acest context, experții recomandă o dietă care să pună accentul pe consumul de legume, fructe, leguminoase, pește și cereale integrale.

Chiar și Farfuria Harvard – sau Farfuria pentru o alimentație sănătoasă, creată de experții în nutriție de la Harvard TH Chan School of Public Health și de editorii Harvard Health – care folosește o imagine pentru a ilustra compoziția unui fel de mâncare echilibrat și complet, prezintă mai degrabă cereale integrale decât cereale rafinate. Dar există într-adevăr o diferență atât de mare între cele două tipuri? Consumul de cereale integrale, mai degrabă decât de cereale rafinate, ne protejează cu adevărat de bolile cardiovasculare? Studiile epidemiologice ne spun că da, potrivit Tuday.

Cercetătorii au descoperit că un consum mai mare de grâu rafinat a crescut riscul de boală coronariană prematură, în timp ce consumul mai mare de cereale integrale a redus acest risc. Rezultatele studiului vor fi prezentate în cadrul Colegiului American de Cardiologie din Orientul Mijlociu 2022, împreună cu cel de-al 13-lea Congres al Societății de Cardiologie din Emiratele Arabe Unite, care va avea loc în Dubai în perioada 7-9 octombrie 2022.

Ce este boala coronariană prematură?
Boala prematură a arterelor coronare este o îngustare a arterelor coronare și întărirea pereților acestora, care apare la bărbații cu vârsta sub 55 de ani sau la femeile cu vârsta sub 65 de ani.

La debut, boala este adesea asimptomatică, dar poate evolua pentru a provoca o îngustare progresivă a vaselor de sânge până când alimentarea cu sânge a mușchiului cardiac este complet blocată, ceea ce duce la dureri în piept (angină pectorală) și/sau atac de cord. Principalii factori de risc pentru PCAD sunt fumatul, colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială și diabetul.

Cercetătorii au recrutat 2099 de persoane (femei cu vârsta ≤ 70 de ani și bărbați cu vârsta ≤ 60 de ani) cu PCAD, din spitale din mai multe orașe din Iran și de diferite etnii, care au fost supuse unei angiografii coronariene. Examinarea constă în injectarea unui agent de contrast în vasele de sânge care alimentează inima (arterele coronare), astfel încât acestea să fie vizibile la o examinare cu raze X și să se detecteze eventualele plăci care obstrucționează fluxul sanguin.

Consumul a prea multe cereale rafinate crește riscul de boli de inimă premature

Din eșantionul total al studiului, 1168 de pacienți cu artere coronare normale au fost incluși în grupul de control, în timp ce 1369 de pacienți cu CAD – cu obstrucție de 75% sau mai mult în cel puțin o arteră coronară sau ≥ 50% în artera coronară principală stângă – au constituit grupul de caz.

Pentru a evalua comportamentul alimentar al participanților și pentru a investiga asocierea dintre consumul de cereale și eventualul risc de PCAD la persoanele fără un diagnostic anterior de boală cardiacă, aceștia au primit un chestionar pentru a cuantifica consumul celor două tipuri de cereale. Analiza datelor a arătat că un aport mai mare de cereale rafinate a fost asociat cu un risc crescut de PCAD, în timp ce aportul de cereale integrale a fost corelat cu un risc redus de PCAD.

‘O dietă’, a declarat Mohammad Amin Khajavi Gaskarei, autorul principal al studiului, ‘care include consumul unei cantități mari de cereale nesănătoase și rafinate poate fi considerată similară cu consumul unei diete care conține multe zaharuri și uleiuri nesănătoase.

Cereale integrale VS cereale rafinate

Diferența majoră între cerealele integrale (cum ar fi pastele/orezul integral, spelta, orzul, ovăzul, secara etc.) și cerealele rafinate (cum ar fi făina albă, pâinea și pastele albe, biscuiții, baghetele de pâine etc.) este că primele conțin cereale integrale, în timp ce cele din urmă sunt măcinate pentru a deveni făină.

Cu toate acestea, procesul de rafinare duce la pierderea majorității substanțelor nutritive benefice conținute în cereale. În special, se îndepărtează partea exterioară a bobului cu tot ceea ce conține (de la minerale la vitamine, de la fibre la substanțe fitochimice), în timp ce este păstrat endospermul, compus în principal din amidon, dar care poate conține și uleiuri și proteine. Transformările ulterioare din timpul procesului de producție industrială duc apoi la deshidratare și la adăugarea de sare, zahăr și grăsimi.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel