luni, iulie 26, 2021

Raportul despre corupție spune că o treime dintre rezidenții UE au folosit conexiuni personale pentru a avea acces la îngrijire medicală în timpul crizei Covid.

Aproape o treime dintre rezidenții din UE s-au

bazat pe conexiuni personale pentru a avea acces la asistență medicală în timpul crizei Covid, iar aproximativ unul din cinci în România, Bulgaria, Ungaria și Lituania au plătit mită pentru astfel de servicii, a constatat un raport despre corupție, conform The Guardian.

În cele 27 de state membre ale UE, aproape două treimi (62%) din cei 40.000 de respondenți dintr-un sondaj realizat de Transparency International au declarat că corupția din guvernul lor este o problemă majoră și  trei sferturi (76%) au spus că stagnează sau s-a agravat.

„UE este adesea văzută ca un bastion al integrității, dar aceste

constatări arată că țările din regiune rămân vulnerabile la efectele insidioase ale corupției”, a declarat Delia Ferreira Rubio, președintele Transparency International. „În timpul unei crize de sănătate, utilizarea conexiunilor personale pentru a accesa serviciile publice poate fi la fel de dăunătoare ca plata mitei.

Raportul prezintă o imagine a nemulțumirii cu privire la relațiile confortabile dintre marile companii și guverne și un grad ridicat de implicare directă a cetățenilor în practicile corupte de acces la serviciile publice.

În timp ce doar 6% dintre persoanele din întreaga

regiune au declarat că au considerat că este necesar să plătească mită pentru a obține sau accesa serviciile de sănătate, sondajul a constatat că 29% s-au bazat pe conexiuni personale, experiența cea mai frecventă în Republica Cehă (54% ), Portugalia (46%) și Ungaria (41%).

Cele mai mari proporții de oameni care au spus că au dat mită pentru a-și asigura asistența medicală au fost în România (22%), Bulgaria (19%), Ungaria (17%), Lituania (17%) și Croația (14%).

Utilizarea mitei pentru a avea acces la asistență medicală a fost, de asemenea, comparativ frecventă în Belgia (10%), Austria (9%)

și Grecia (9%), potrivit sondajului, care a fost realizat în perioada octombrie și decembrie anul trecut.

 

Ultimele stiri

Parteneri