vineri, februarie 26, 2021

Conform datelor oficiale furnizate de către Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în anul 2020, cancerul este responsabil pentru pierderea vieților a 10 milioane de persoane la nivel mondial.

Conform statisticilor, se estimează că anul acesta au fost diagnosticate cu cancer 19,3 milioane  persoane.

Estimarea, care se bazează pe date din 185 de ţări asupra a 36 de tipuri de cancer, aduce numărul de decese cauzate în 2020 de această afecţiune la 9,95 milioane, atât bărbaţi, cât şi femei, de orice vârstă.

Pentru moment, nu se cunoaște impactul pandemiei de coronavirus asupra acestei boli. Estimările publicate au fost realizate pe baza tendinţelor incidenţei şi a mortalităţii din anii precedenţi.

Cele mai multe decese provocate de cancer sunt în Asia (58,3%), urmată de Europa (19,6%) și de America Latină şi Caraibe (7,2%).

Una din 5 persoane din întreaga lume dezvoltă cancer la un moment dat în timpul vieţii.

De asemenea, unul din 8 bărbaţi şi una din 11 femei mor din cauza acestei boli.

Tipurile de cancer care cauzează cele mai multe decese

Atât la femei, cât și la bărbați indiferent de vârstă, cancerul care conduce numărul deceselor este cel pulmonar (18%), urmat de cel colorectal (9,4%), hepatic (8,3%), de stomac (7,7%) şi de sân (6,9%).

În rândul bărbaţilor, cele trei tipuri de cancer cele mai letale sunt cel pulmonar (21,5%), hepatic (10,4%) şi colorectal (9,3%), în timp ce la femei acest podium este ocupat de cancerul de sân (15,5%), pulmonar (13,7%) şi colorectal (9,5%).

Cel mai frecvent tip de cancer

Potrivit raportului, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la nivel mondial, depăşind cancerul pulmonar. Cele aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi indică faptul că unul din opt cazuri de cancer diagnosticate în 2020 este cancer mamar.

În 2040, agenţia cu sediul în oraşul francez Lyon, estimează că vor fi 28,4 milioane de cazuri noi de toate tipurile de cancer, o creştere cu 47% în comparaţie cu 19,3 milioane în acest an.

“Schimbările actuale la nivelul structurii populaţiei, mediile în care oamenii trăiesc şi modul în care sistemele sanitare sunt capabile să controleze în mod efectiv cancerul vor determina incidenţa, mortalitatea şi prevalenţa în următoarele decenii”, a declarat doctorul Freddie Bray, directorul departamentului de monitorizare a cancerului în cadrul IARC.

Ultimele stiri

Parteneri